Finančni trgi so bili ves teden v pričakovanju referenduma v Veliki Britaniji, izid pa je dodobra pretresel vso Evropsko unijo. Zaskrbljenost zaradi referendumske odločitve Britancev, da zapustijo EU, ni obšla niti vlagateljev na Ljubljanski borzi. Tesen izid referenduma v prid izstopu iz EU je presenetil večino borznih trgovcev. Najslabši petkov dan so imele delnice Gorenja, ki so končale pri vrednosti šestih evrov. Sledile so jim delnice Telekoma Slovenije z zaključnim tečajem 70,11 evra in delnice Zavarovalnice Triglav, ki so se pocenile za 2,41 odstotka na 22,30 evra. Krkine delnice so se pocenile za 1,71 odstotka na 57,50 evra. S slednjimi je bilo sklenjenih tudi največ poslov.

Brexit bo imel po napovedih Umarja za Slovenijo posredne učinke, ki ne bodo takojšni. Vpliv na slovensko gospodarstvo se bo kazal predvsem prek nižjega povpraševanja po domačem blagu in storitvah ter najverjetneje negativnega učinka pri slovenskih trgovinskih partnericah znotraj EU. Referendumska odločitev vnaša v širše mednarodno okolje poleg kratkotrajnih sprememb na finančnih trgih tudi politično in gospodarsko negotovost. Izstop Britanije naj bi pričakovano gospodarsko rast območja EU v obdobju 2016–2018 znižal za 0,5 do ene odstotne točke.

Svet je vsekakor drugačen po britanskem referendumu in treba bo nekaj časa, da bomo razumeli kompleksne in nezaželene posledice izstopa Velike Britanije iz EU. Po ogromnih negativnih reakcijah na finančnih trgih je mnogo Britancev obžalovalo svoj glas za izhod. Peticijo za ponovitev referenduma je podpisalo že več milijonov ljudi, s čimer obstaja možnost ponovnega referenduma. V finančnih krogih velja star rek, ki pravi: »Kapital gre tja, kjer je najbolj dobrodošel.« Po šoku četrtkovega referenduma to vsekakor ne bo Velika Britanija. Bo morda Slovenija?