Okoli Slovenskega filmskega centra (SFC) trenutno vre, saj bi morala vlada imenovati direktorja centra za naslednji petletni mandat. Dosedanjemu direktorju Jožku Rutarju prvi mandat na čelu te institucije poteče 1. julija. Toda pri imenovanju se je zapletlo, saj vlada na seji prejšnji četrtek Rutarja ni potrdila, četudi je imel kot edini prijavljeni kandidat za to delovno mesto soglasje večine članov sveta.

Svet SFC je tako včeraj odločal o tem, ali naj vladi predlaga, da Rutarja imenuje za vršilca dolžnosti, kar je svet potrdil s petimi glasovi za in dvema proti. Toda iz neuradnih virov smo izvedeli, da naj vlada Rutarja ne bi potrdila niti kot vršilca dolžnosti, kar bi seveda pomenilo, da bo SFC vsaj za nekaj časa ostal brez vodstva. Če do konca tedna vršilec dolžnosti ne bo imenovan, bo to pomenilo, da od petka naprej center ne bo mogel več sprejemati pravno zavezujočih aktov, med drugim sklepati pogodb in izvajati plačil.

Ministrstvo smo zaprosili za informacijo, kako bodo postopali, da zagotovijo pravno podlago za delovanje SFC z vodjo s pooblastili. »Ministrstvo bo na sejo vlade v četrtek poslalo predlog sveta SFC, tako kot je to storilo prejšnji teden. Kaj bo o njem odločila vlada, ne moremo napovedovati, kot tudi ne nadaljnjega razvoja dogodkov.« Med možnimi scenariji se omenja vladno imenovanje vršilca dolžnosti mimo predloga sveta, kot možno posledico pa viri omenjajo tudi možnost razpustitve sveta in imenovanja novih članov.

Filmarji: Direktor dela zakonito

Neimenovanje direktorja med filmske ustvarjalce vnaša veliko nemira. Že prejšnji teden so strokovna društva s področja filmskega in AV-ustvarjanja v javnost poslala odprto pismo, s katerim so izrazila podporo dosedanjemu direktorju v zvezi z nepravilnostmi v poslovanju, ki mu jih očita ministrstvo za kulturo. V javnost je namreč prejšnji teden prišlo delno poročilo ministrstva za kulturo o nadzoru zakonitosti dela SFC, ki v poslovanju centra ugotavlja več nepravilnosti. »Strokovna društva vsa tovrstna namigovanja o nepravilnostih ostro zavračamo in opozarjamo na legitimnost in legalnost odločitev direktorja SFC v vseh zadevah, v katerih se mu očitajo nezakonitosti.«

Filmarji so opozorili na neuraden značaj dokumenta, ki je še v nastajanju, kar je po njihovem eden od razlogov, da zbuja sum o poštenosti namenov uradne osebe ali oseb, ki so dokument v takšni obliki dale v javnost. Dokument je prejšnji četrtek pridobil tudi Dnevnik, vendar ne od ministrstva, ki je našo prošnjo odstopilo pooblaščencu za posredovanje informacij javnega značaja, pač pa nam ga je posredoval Jožko Rutar, na katerega smo se obrnili z novinarskimi vprašanji.

Ob tem Rutarja v zvezi z vračilom dolga zavoda Emotionfilm še naprej preiskuje tudi policija, ki vodi predkazenski postopek, v okviru katerega kriminalisti pridobivajo listinsko dokumentacijo in zbirajo obvestila, so včeraj sporočili s policijske uprave Ljubljana. Filmarji menijo, da so uradniki tudi v tem primeru ravnali zlonamerno, ko so policiji odstopili spise, ki bi po mnenju ministrstva lahko izkazovali zlorabo uradnega položaja.

Peršaka pozivajo k zavezništvu

Včeraj so filmarji organizirali še tiskovno konferenco, kjer so ponovno predstavili svoja stališča. Menijo, da so se zoper slovenski film oziroma aktualnega direktorja zarotili uradniki ministrstva za kulturo. Razkritje ugotovitev delnega poročila vidijo kot uradniško šikaniranje oziroma diskreditacijo direktorja SFC v času njegovega vnovičnega imenovanja. »Danes nismo tu, da bi podprli Jožka Rutarja, pač pa smo danes tu, da bi podprli človeka, ki se je transparentno prijavil na razpis s svojim programom,« je bilo slišati iz vrst predstavnikov društev.

Kot že v javnem pismu so k zavezništvu spet poklicali novega ministra za kulturo Toneta Peršaka, ki so ga opozorili na posledice samovoljnega delovanja uradniških struktur in ga pozvali k nadzoru in ugotovitvi odgovornosti. Izpostavili so vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije Klemna Kraigherja Mišiča, režiser Metod Pevec pa je kot domnevno problematično uradnico izpostavil še Ireno Ostrouška, ki je v preteklosti že bedela nad financiranjem filma. Peršaku so filmarji zastavili vrsto javnih vprašanj, na katera se bo odzval danes, s predstavniki združenj pa se bo srečal 5. julija.

Sredstva za film so se sicer v času Rutarjevega vodenja SFC znižala: od leta 2011 do vključno leta 2016 s približno 8,5 milijona evrov na manj kot 4,5 milijona evrov, torej skoraj za pol. Na vprašanje, kako gledajo na dramatično znižanje sredstev pod aktualnim direktorjem, filmarji pravijo, da je to vprašanje za vse pretekle vlade.