Razburjenje glede Luke Koper ne pojenja. Danes pozno popoldne bodo na Titovem trgu v Kopru demonstracije, ki jih organizira civilna fronta Vstala Primorska – Vstani Slovenija. Kot je pojasnil njen predstavnik Mladen Jovičić, tudi predstavnik delavcev v nadzornem svetu Luke Koper, na zborovanju poleg zaposlenih v Luki in domačinov pričakujejo vsaj osem avtobusov iz različnih krajev Slovenije. Kakšne bodo zahteve protestnikov, Jovičić ni želel razkriti, ker da jih bodo obelodanili šele na demonstracijah. »Gibanje ima konkretne zahteve glede napovedane zamenjave v nadzornem svetu Luke Koper, vendar je zadeva že prerasla okvire družbe in celotne Primorske,« pravi Jovičić. To po njegovem mnenju dokazujejo tudi številne podpore sindikatov iz vse države.

»Nasprotujemo prodajam slovenskih podjetij in zahtevamo odgovornost ter učinkovito vodenje družb po volji večine Slovencev. Trdimo, da morajo podjetja služiti blaginji države in ne blaginji tujih, imaginarnih lastnikov, ki izčrpavajo družbe,« še pojasnjuje Jovičić. Na finančnem in infrastrukturnem ministrstvu poudarjajo, da se tudi oni zavzemajo za učinkovito vodenje Luke Koper in da prodaja podjetja sploh ni v igri. Menijo pa, da bi Luka Koper lahko dosegala boljše poslovne rezultate in višji dividendni donos.

Dragonja (za zdaj) ostaja državni sekretar

Več naših sogovornikov, ki dobro poznajo slovensko politično prizorišče, je prepričanih, da je zgodba z Luko Koper dosegla takšne razsežnosti, da brez odhoda katerega od njenih glavnih akterjev ne bo šlo. Včeraj je sicer v javnosti zakrožila informacija, da naj bi zaradi navajanja starih podatkov o poslovanju Luke Koper, kar so nekateri ocenili kot zavajanje in manipuliranje, odstopil državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja. A so na ministrstvu to demantirali, prav tako pa so zanikali namige, da naj bi Dragonja finančnemu ministru Dušanu Mramorju ponudil odstop.

Dragonja je sicer v preteklih dneh priznal, da je z navajanjem neaktualnih podatkov storil napako, a hkrati poudaril, da ni imel namena zavajati javnosti. Računsko sodišče in Furs ter inšpektorat za delo pa je pozval, da si poslovanje Luke Koper in njeno izvajanje koncesijske pogodbe podrobneje ogledajo.

Več prstov je usmerjenih v Marka Jazbeca

V političnih vrstah pa v Dragonji ne prepoznajo glavnega krivca za vrelišče v Luki Koper in poudarjajo, da samo njegov morebitni odhod zadeve ne bi umiril. Tudi v delu koalicije s prstom kažejo najprej na predsednika uprave SDH Marka Jazbeca. Očitajo mu, da ni prepričljivo pojasnil predlaganih zamenjav v nadzornem svetu Luke Koper, da je za nadzornika predlagal Jürgna Sorgenfreia, ki je nasprotnik gradnje drugega tira, s kasnejšim umikom Sorgenfreia pa da je priznal sporno kadrovanje. Prav tako spominjajo, da dosedanje delo Marka Jazbeca bremeni še kar nekaj napačnih potez, pri čemer izpostavljajo kadrovanje v nadzorni svet NLB.

A Jazbec očitno ne namerava oditi s čela SDH in vztraja pri predlogu, da skupščina na svoji petkovi seji zamenja tri sedanje nadzornike Luke, vključno s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc. V četrtek se bodo sicer sešli tudi nadzorniki SDH, ki se – kot pravijo naši viri – razpravi o kadrovanju v nadzorni svet Luke Koper ne bodo mogli izogniti. Vendar pa uradno te točke ni na dnevnem redu, uprava gradiva posebej na to temo ni pripravila, Marko Jazbec je na dopustu. Nedvomno pa bo vroče na četrtkovem nadaljevanju seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, na katerem naj bi med drugim obravnavali tudi anonimko zaposlenega v Luki Koper, ki jo je poslancem posredoval Dragonja in potrjuje njegove navedbe o domnevno spornem vodenju družbe.

Bo minister Gašperšič »pravočasno odstopil«?

Vse bolj verjetno pa se zdi, da bi Luka Koper lahko odnesla ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča. Tudi več poslancev iz koalicijskih vrst nam je namreč v zadnjih dneh dejalo, da bodo ob interpelaciji, ki so jo proti njemu vložili poslanci Združene levice in poslanske skupine nepovezanih poslancev ter samostojni poslanec Andrej Čuš, glasovali za Gašperšičev odhod. Prepričani so, da minister za infrastrukturo ovira gradnjo drugega tira, in poudarjajo, da je nezaupanje v Gašperšiča v Luki Koper in tudi širše tolikšno, da je projekt drugega tira resno ogrožen. Prav tako menijo, da bo – tako zaradi lokalnega naboja kot tudi zaradi velike interesne angažiranosti – razprava ob interpelaciji izjemno vroča in za koalicijo močno občutljiva. Zato v delu koalicije ocenjujejo, da bi bilo najbolje, da minister za infrastrukturo pravočasno odstopi, oziroma pričakujejo, da bo to v dogovoru s premierjem Mirom Cerarjem tudi storil. Tudi nekateri naši sogovorniki iz vrst SMC menijo, da bo moral Cerar glede Luke Koper udariti po mizi in narediti red; tako na eni kot na drugi strani. »Luki bo moral dati jasno vedeti, kdo je lastnik, v vladi reči komu adijo, v stranki pa strniti vrste,« nam je po tem, ko sta dva poslanca SMC – Tilen Božič in Marko Ferluga – prejšnji teden zamrznila svoje članstvo v največji vladni stranki, dejal eden od vidnejših predstavnikov SMC.

Premier Cerar je sicer pred dnevi poudaril, da podpira Gašperšičeve poteze za gradnjo drugega tira in slovenske infrastrukture in da za zdaj še nima nobenih jasnih razlogov, ki bi kazali, da minister dela v nasprotju s tem.

Manja Pušnik, Meta Roglič