Ameriški EFF že dalj časa prodaja preproste nalepke, s katerimi uporabniki prelepijo svoje kamere na prenosnikih, saj so te priljubljene tarče hekerskih vdorov. Tako nepridipravi vdirajo v kamere, nato pa vohunijo za lastniki prenosnikov, jih snemajo ter s pomočjo kamere pobirajo gesla in druge vsebine.

Pametne naprave (prenosniki, pametni telefoni...) vsebujejo vedno več funkcij, s katerimi nam olajšujejo življenja. Kamere, mikrofoni, merilci pospeška... so priročni dodatki, ki uporabniku omogočajo enostavnejše komuniciranje brez dokupovanja dodatne opreme. A pojavi se problem, saj ti dodatki niso posebej varovani, to pa odpira možnosti enostavnih in neopaznih zlorab.

Tako se je na spletu že pojavilo več spletišč, kjer lahko spremljamo nezavarovane spletne kamere, ki so jim lastniki pozabili nastaviti geslo za dostop oziroma dostopa do prenosa niso zavarovali na drug način.

Raziskovalci opozarjajo, da so vdori v spletne kamere v zadnjih letih v porastu, najbolj na udaru pa so spletne uporabnice, kjer material, pridobljen z vdorom v spletno kamero, v določenih primerih nepridipravi izkoriščajo za izsiljevanje. Poleg izsiljevanja so tukaj še spletni voajerji in vladne službe, ki se vdiranja v kamere poslužujejo vedno bolj pogosto.

Neprosojna nalepka čez lečo kamere torej ni paranoičen ukrep, temveč zdrava pamet. Psihologi so mnenja, da premislek o prekrivanju kamere služi tudi boljšemu zavedanju o vseh senzorjih, ki so nam na dosegu rok, ko sedimo za računalnikom.

Uporabnik se tako ne bi smel spraševati, ali je nalepka čez lečo kamere na prenosniku smiselna ali ne, temveč bi si moral zastaviti vprašanje: »Zakaj tega še nisem naredil?«