Končujejo z dvojčkom

Sodobno gradbeništvo zaznamuje odgovoren odnos do ravnanja z energijo in naravnih virov. Pri povzdigovanju pomena varčevanja z energijo, opozarjajo v EKO-Gradvestu, pa se rado zgodi, da je prezrt najpomembnejši dejavnik gradnje – zdravo bivališče z naravno svetlobo, svežim zrakom, gradbenimi materiali brez strupenih primesi in podobno. Sami so se k temu zavezali že na začetku delovanja, ko so pred desetimi leti začeli zbirati prve izkušnje z gradnjo poenoteno načrtovanega naselja Šmidov log, zdaj bolj znanega kot Moj novi dom v Gmajnici pri Komendi. Postopno gradnjo 21 individualnih enodružinskih hiš in 12 večstanovanjskih dvonadstropnih blokov (po sedem stanovanj) zdaj končujejo z dvojčkom. Na voljo je le še ena enota dvojčka s stanovanjsko površino 155 kvadratnih metrov in pripadajočim zemljiščem 350 kvadratnih metrov za 219.000 evrov. Idilično naselje leži v neposredni bližini smučarskega centra Krvavec, letališča Brnik, Kamnika, Kranja, Domžal, ne nazadnje pa tudi do Ljubljane ni več kot dvajset kilometrov.

Martinj hrib v Logatcu

Izkušnje, pridobljene v Komendi, zdaj torej nadgrajujejo v novem, prav tako poenoteno načrtovanem naselju Martinj hrib, ki velja za elitni del Logatca. Tam začenjajo gradnjo štirih enodružinskih hiš, šestih vrstnih hiš in večstanovanjskega objekta z osmimi stanovanji. Ta je že zgrajen do tretje gradbene faze in bo vseljiv predvidoma prihodnjo pomlad. Stanovanja v bloku merijo od 54 kvadratnih metrov do 96 kvadratnih metrov in so na voljo za ceno od 109.000 do 119.000 evrov. Pritličnim stanovanjem pripada tudi atrij. Na voljo so še tri samostojne hiše (ena je že prodana), ki imajo stanovanjsko površino od 156 kvadratnih metrov do 173 kvadratnih metrov in od 377 kvadratnih metrov do 487 kvadratnih metrov pripadajočega zemljišča. Cena zanje se giblje od 179.000 do 239.000 evrov, odvisno od površine in gradbene faze (tretja gradbena faza ali na ključ). Do jeseni bodo hiše zgrajene, ob pravočasnem nakupu pa lahko tudi že vseljive.

Na začetek gradnje čaka šest načrtovanih vrstnih hiš z bivalno površino od 134 kvadratnih metrov do 151 kvadratnih metrov in od 173 kvadratnih metrov do 229 kvadratnih metrov pripadajočega zemljišča na enoto. Njihova cena na ključ znaša od 209.000 do 219.000 evrov. Po predvidevanjih bi naj bile te vrstne hiše dokončane v prihodnjem letu.

Pri tem je pomembno vedeti, da mojstri ves čas uporabljajo do narave prijazne materiale in načine gradnje. Objekti so zasnovani tako, da z ustrezno izolativno zasteklitvijo izkoriščajo optimalno lego sončne poti čez dan. Gre namreč za kakovostno klasično gradnjo energijsko varčnih oziroma nizkoenergijskih objektov z opečnimi stenami. Tankoslojna termoizolacijska kontaktna fasada ima 16 centimetrov debelo izolacijo. Stavbno pohištvo je leseno in zastekljeno s troslojnim termopanskim steklom s toplotno prevodnostjo 0,7 W/m2K. Za ogrevanje bodo uporabljene tipske toplotne črpalke zrak-voda. Čistilna naprava je skupna za celotno naselje, kar velja tudi za drugo komunalno ureditev z vso potrebno infrastrukturo. Streha ima leseno ostrešje in jekleno kritino s peščenim posipom, ki blaži hrup dežnih kapelj in upočasnjuje vodni curek. Pozimi preprečuje zdrs snega. Pri kakovostni gradnji vztrajajo predvsem zato, da bi sedanjim in bodočim kupcem zajamčili dolgo življenjsko dobo objektov brez nepotrebnih vmesnih sanacij, kar pomeni manjše sprotne obratovalne stroške in morebitne stroške vzdrževanja.

Naselje leži le lučaj od vstopno-izstopne postaje avtoceste Ljubljana–Koper. Mimo njega vodi tudi regionalna cesta proti Rakeku in Uncu, nedaleč pa je stara cesta Vrhnika–Postojna. Na pristopni (severni) strani meji naselje na nov predel Logatca z na novo grajenimi individualnimi hišami, sicer pa ga obdaja gozd. Skozi naselje ni drugih prevoznih poti, urejen je le dovoz do navedenih objektov.

Pomoč pri postopkih

Za naštete novogradnje lahko v podjetju EKO-Gradvest zainteresiranim kupcem pomagajo pri urejanju bančnih posojil in drugih ustreznih dokumentov. Pomagajo v postopkih pri notarskih zapisih in vpisu v zemljiško knjigo. Pomagajo torej urediti vse potrebne ali če hočete nujne birokratske postopke. Stanovanja prodajajo finančnih bremen prosta, kar pomeni, da jih lahko kupci zastavijo za hipotekarno posojilo v svojem imenu. (fg)