Tudi ob 25. obletnici osamosvojitve se slovenska politika ni uspela poenotiti o eni proslavi. Poleg petkove državne proslave se je tako v soboto na Trgu republike odvila še prireditev Za mojo Slovenijo, ki naj bi jo poleg Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) po prvotnem načrtu organizirale vse tri pomladne stranke. A je Janševa SDS ostala sama – SLS in Nova Slovenija sta sodelovanje odpovedali.

Pahor o federalni Evropi in domačem sodelovanju

Slavnostni govornik na petkovi državni proslavi je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je dan po odločitvi Britancev za odhod iz EU precej pozornosti posvetil nadaljnji usodi Unije in Slovenije v njej. »Za nas je življenjskega pomena, da se Evropska unija krepi. Menim, da bo EU v prihodnje ali federalna ali pa je ne bo,« je dejal Pahor. Kot življenjski interes naše države je ocenil, da je »v najbolj povezanem delu Evropske unije, in da na koncu, če bo tako naneslo, na referendumu odločimo v prid take federalne Evrope«.

Predsednik republike je spregovoril tudi o narodni enotnosti, ki je botrovala ustanovitvi lastne države. Do enotnosti, ki bo tudi v naši prihodnosti potrebna, bo po njegovem prepričanju vodilo samo sodelovanje. »Odločitev za sodelovanje je izključno v naših rokah. Vabim vas, da te možnosti ne izpustimo, če hočemo dobro naši domovini,« je pozval Pahor.

Pretrgano sodelovanje na desnici

Niti medsebojnega sodelovanja pa so pred sobotno proslavo Za mojo Slovenijo pretrgale stranke na desnici. Najprej se je za to, da na tej prireditvi ne bo sodelovala in da torej tudi ne bo prispevala svojega finančnega deleža – po ustnem dogovoru naj bi Združenje VSO, SDS, NSi in SLS namenili vsak po štiri tisoč evrov – odločila SLS. Njeno vodstvo je namreč nezadovoljno z Janševim ustanavljanjem satelitskih strank, kot sta Primčeva in Kanglerjeva stranka. Prepričano je, da bo s takšnim drobljenjem izgubljen pomemben delež glasov na desnici. »Janša z ustanavljanjem satelitskih strank dela le zase in za svoje politično preživetje, kar je daleč od partnerskega odnosa do drugih desnosredinskih strank,« ocenjuje predsednik SLS Marko Zidanšek.

Še ostrejša je bila predsednica NSi Ljudmila Novak. »Z negativnimi ljudmi ni mogoče delati pozitivnih zgodb,« je na četrtkovi novinarski konferenci odgovorila na zadnje napade Janeza Janše na Novo Slovenijo in na njihovega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta in sporočila, da si NSi koalicije s SDS, dokler bo na njenem čelu Janez Janša, ne predstavlja več. Novakova je že v četrtek jasno povedala, da nje na proslavi Za mojo Slovenijo ne bo, se je pa te tedaj še nameraval udeležiti in zbrane nagovoriti predsednik vlade v času osamosvajanja Peterle. Tudi on je na tiskovni konferenci NSi na račun ravnanja Janše in njegovih podpornikov izrekel kar nekaj kritičnih besed. S tem pa si je prislužil ogorčenje svojega strankarskega kolega, predsednika Združenja VSO Aleša Hojsa, ki je presodil, da Peterle ni več primeren govornik na pomladni proslavi. Tako je predsednik Demosove vlade udeležbo na sobotni prireditvi protestno odpovedal, NSi pa ji je odtegnila tudi finančno podporo.

Janša je bil obkrožen le s »svojimi«

Na proslavi pomladnikov naj bi zbrane po prvotnem načrtu nagovoril tudi član slovenskega predsedstva v času osamosvajanja Ivan Oman. Kot so nam dejali organizatorji prireditve, so se zaradi Omanovih zdravstvenih težav kasneje dogovorili, da na proslavi ne bo govornik, da pa bo na njej navzoč. A Oman ni prišel, se je pa dan prej udeležil državne proslave. Na njej je bil navzoč tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ga na sobotni Janševi prireditvi, na kateri naj bi zmolil molitev za domovino, prav tako ni bilo. Po besedah Aleša Hojsa se je Zore nekaj ur pred proslavo opravičil, ni pa pojasnil, zakaj ne bo sodeloval.

Tako je bil Janša na sobotni proslavi obkrožen s svojimi strankarskimi kolegi in predstavniki VSO in Odbora 2014: Alešem Hojsom, Božem Predaličem, Francetom Cukjatijem, Slavkom Kmetičem, Tonetom Krkovičem, Lovrom Šturmom, Alešem Primcem... »Da ste prišli danes na proslavo, je bilo potrebnega skoraj toliko poguma kot pred 25 leti,« je okoli 1500 zbranih na Trgu republike nagovoril prvak SDS. In dodal, da bi, »če bi se toliko, kot so se ukvarjali z našo proslavo, ukvarjali s slovenskim gospodarstvom, Slovenija danes cvetela«.