Očitno je kar teden dolg premor med zadnjo tekmo predtekmovanja in dvobojem osmine finala negativno vplival na Francoze. Z mislimi so bili očitno še v slačilnici, ko so Irci že po dveh minutah vodili z 1:0. Za šok je ob izteku prve minute poskrbel prvi zvezdnik Francije Pogba, ki je s prekrškom zaustavil Irca Longa in italijanski sodnik Rizzoli je brez oklevanja dosodil enajstmetrovko. Brady je z brezhibno izvedenim kazenskim strelom točno po minuti in 59 sekundah tekme poskrbel za tišino med francoskimi navijači v Lyonu in rajanje med svojimi rojaki. To je bil za golom Rusa Dmitrija Kiričenka, ki je na evropskem prvenstvu leta 2004 na Portugalskem zadel po 67 sekundah, drugi najhitreje doseženi zadetek na evropskih prvenstvih. Oba gola, ki ju je Francija prejela na letošnjem EP, sta bila dosežena iz enajstmetrovke.

Francoska obramba je bila v prvih 45 minutah še nekajkrat na dopustu, a se mreža domačega vratarja Llorisa ni več zatresla. Na sredini igrišča in v napadu so potrebovali kar 20 minut, da so ujeli ritem tekme. Irci so se bili v prvem polčasu izjemno organizirani v obrambi, motivirani, nepopustljivi in ostri, a obenem so porabili preveč moči, da bi lahko zbranost ohranili tudi v drugem polčasu. »Če bi namesto do 58. minute vzdržali še šest, sedem minut, bi Francoze zajela panika. Čeprav je vsak poraz boleč, je za nami fantastičen turnir, ki smo ga igrali s srcem in dušo,« je tekmo videl selektor Irske Martin O'Neill.

Povišani toni med odmorom v francoski slačilnici

Francija je v drugem polčasu z vstopom Comana spremenila postavitev v 4-2-3-1. Ko so frustracije navijačev postajale vse večje, je na sceno stopil Antoine Griezmann in dosegel dva gola v treh minutah po hudih napakah irske obrambe. Konec vseh upov Ircev na preobrat je bilo v 65. minuti, ko je bil po prekršku nad prodirajočim Griezmannom izključen Duffy, ki je bil v vlogi zadnjega igralca obrambe.

»Po slabi predstavi v prvem polčasu smo imeli med odmorom v slačilnici odkrit pogovor. Zavedati se moramo, da igramo za Francijo. S spremembo sistema igre in pomočjo gledalcev smo prebrodili težave in našli pot do zmage. Zame je že vse leto enako. Pričakoval sem, da bo v francoski reprezentanci manj stresno, a je enako kot v Atleticu Madrid, kjer smo vsakič do konca tekme trepetali ob vodstvu z le golom prednosti. Vsaka tekma je težka, garamo, a nam še marsikaj manjka do popolnosti,« je bil po zmagi vidno zadovoljen najboljši igralec tekme Antoine Griezmann, za katerega je Lyon domače igrišče, saj se je rodil v le 65 kilometrov oddaljenem Maconu. Z dvema goloma proti Irski se je na vrhu lestvice strelcev izenačil s Špancem Morato in Valižanom Balom, ki sta zadela po trikrat. Ker se podreja taktičnim zahtevam trenerja in v dobrobit ekipe, igra na krilu (tekmo je začel na desnem) ali v konici napada, kjer se sicer najbolje znajde v osrčju kazenskega prostora. Tedaj uveljavlja svoje vrhunsko tehnično zanje in odličen strel z glavo.

»Vesel sem uvrstitve v četrtfinale, a pot do konca je še dolga, predvsem pa bomo morali dvigniti kakovost svoje igre. Gremo od tekme do tekme. Imamo vse potrebno, da naredimo nekaj velikega. To, kar smo pokazali v drugem polčasu, je že na poti proti pravi podobi Francije,« je bil zgovoren Griezmann, ki bo zdaj imel znova teden dni počitka do tekme četrtfinala, v katerem se bodo gostitelji pomerili z zmagovalcem dvoboja Anglija – Islandija.