Na Poljskem po uvrstitvi v četrtfinale nič ni pomembnejšega od nogometa. Uspeh proti Švici ni navdušil le sedme sile, ki o reprezentanci piše v presežnikih, temveč tudi politike. »Čestitke izbrani vrsti za zgodovinski dosežek,« je po tekmi, ki se je končala s streljanjem enajstmetrovk, izbrancem selektorja Adama Nawalke sporočil predsednik države Andrzej Duda. »Lepo bi vas prosil le, da naslednjič ne bo takšnega trilerja.« Zasluge za zgodovinski uspeh gredo v veliki meri strelcu edinega zadetka za Poljake Jakubu Blaszczykowskemu. Tridesetletni vezist si je na tekmi prislužil naziv igralca srečanja, hkrati pa je v napadu uspešno nadomestil nerazpoloženega prvega strelca kvalifikacij Roberta Lewandowskega, ki na svoj premierni gol v Franciji še vedno čaka. Kako nepogrešljiv člen svoje reprezentance je nogometaš Fiorentine, veliko pove podatek, da je neposredno sodeloval pri zadnjih petih od šestih zadetkov svoje reprezentance na evropskih prvenstvih (3 goli, 2 asistenci).

Kar z besedo »schwexit« pa so slovo svoje reprezentance od prvenstva pospremili pri švicarskem časopisu Sonntagszeitung, poraz pa označili za nezaslužen in nepravičen. Izpad je za Švicarje še toliko bolj boleč, potem ko jim je upanje v zmago z atraktivnim izenačujočim golom za 1:1 v 82. minuti tekme povrnil Xherdan Shaqiri. Igralec Stoke Cityja je s t. i. škarjicami poskrbel za bržkone najlepši zadetek tega prvenstva in obenem dokazal, zakaj se ga v domovini drži vzdevek alpski Messi. »Ne poznate me prav dobro, dosegel sem že kopico lepih golov,« po porazu smisla za humor ni izgubil na Kosovu rojeni Xherdan Shaqiri. »Moj zadetek ni bil pomemben zgolj zaradi tega, ker je bil izenačujoči, temveč ker je na noge dvignil mene, soigralce in navijače. To je bil prečudovit gol, a na koncu smo vseeno izpadli.«

Bale vlečni konj Walesa

Wales je z uvrstitvijo v četrtfinale ponovil dosežek s svetovnega prvenstva leta 1958, vlečni konj izbrane vrste selektorja Chrisa Colemana pa je bil znova Gareth Bale, ki je s tremi goli z naskokom najboljši in najučinkovitejši igralec svoje ekipe v Franciji. A navzlic temu si je naziv igralca tekme prvič prislužil šele po zmagi proti Severnim Ircem (1:0). Zvezdnik Reala iz Madrida se na Parku princev v Parizu tokrat ni vpisal med strelce, je pa zato prispeval asistenco, ki jo je v zadetek pretvoril severnoirski soimenjak Gareth McAuley. »Vedel sem, da smo s soigralci dovolj kakovostni, da žogo spravimo v mrežo in dobimo srečanje,« je po tekmi povedal Gareth Bale, ki je uspeh na igrišču proslavil tudi s svojo triletno hčerko Albo.

Če je na evropskem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini pred štirimi leti padel zgolj en avtogol, smo jih v Franciji doslej videli že tri. Pod zadnjega se je prav na tekmi proti Walesu podpisal nesrečni severnoirski branilec McAuley. Za izbrance selektorja Michaela O'Neilla je bil to sicer sploh prvi avtogol po oktobrski tekmi pred petimi leti proti Italiji, da je ironija še toliko večja, pa je tudi takrat žogo v lastno mrežo pospravil tokratni osmoljenec McAuley. 

Quaresma ob bok Costi in Postigi

Že svoj šesti četrtfinalni nastop na evropskem prvenstvu, kar doslej ni uspelo še nobeni reprezentanci, so si z minimalno zmago 1:0 v podaljšku zagotovili Portugalci. Dosežek se jim je posrečil navzlic dejstvu, da na letošnjem turnirju najboljših reprezentanc stare celine še niso vpisali zmage v rednem delu. Tekma v Lensu sicer ni navdušila, saj so gledalci na prvi strel proti vratom čakali najdlje doslej – 24 minut in 40 sekund, prvič pa se je tudi pripetilo, da Cristiano Ronaldo na evropskem prvenstvu v rednem delu srečanja ni sprožil niti enega strela proti nasprotnikovemu golu. Prvi zvezdnik prvenstva se je navijačem odkupil v 117. minuti, ko je junaku srečanja, Ricardu Quaresmi, pomagal do zmagovitega gola. »Ključno je bilo, da smo se znali braniti. Zdržali smo in napadli v pravem trenutku. Imeli smo srečo, da smo v 120 minutah storili vse tako, kot je bilo treba,« je po napredovanju v četrtfinale dejal Ricardo Quaresma, ki je po Ruiju Coste in Helderju Postigi postal tretji Portugalec, ki je na EP dosegel dva gola kot zamenjava.

Če je Portugalska evforična, pa pri naših južnih sosedih mrzlično iščejo krivce za nepričakovano in predčasno slovo. Prsti so po večini uperjeni v selektorja Anteja Čačića, ki mu očitajo prepočasno reagiranje ob menjavah. »Kot beli dan je jasno, da se nas je Portugalska bala. Kot takšna in povrhu podrejena nas je izločila. Tu nekaj ni prav,« za Sportske novosti s kritikami ni skoparil legendarni hrvaški trener Miroslav Blažević. Poraz so si še posebej k srcu vzeli hrvaški nogometaši, ki so po tekmi več kot uro preživeli v slačilnici, v novinarske mikrofone pa govorili s solznimi očmi. »Morali bi videti vzdušje v slačilnici. Še nikoli nisem videl toliko solz,« je priznal hrvaški reprezentant Ivan Rakitić.