Vse je bilo jasno okoli petih zjutraj po britanskem času, ko je brexitski tabor vodil z že več kot milijonom glasov. Pet minut po šesti uri ga proevropski tabor ni več mogel prehiteti. Ko bodo uradno razglasili vse rezultate, bo brexitski tabor zmagal z 51,9 odstotka glasov, proevropski tabor pa izgubil z 48,1 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo skoraj 33 milijonov od več kot 46 milijonov volilnih upravičencev. Za odhod iz EU je glasovalo več kot sedemnajst milijonov Otočanov, za nadaljevanje članstva v EU pa blizu šestnajst milijonov. Volilna udeležba ni bila samo visoka (72,1-odstotna), ampak tudi rekordna – nikoli prej v britanski zgodovini na volišča ni prišlo toliko volilcev.

Razklana država

Večina Angležev in Valižanov je glasovala za odhod, večina Škotov in Severnih Ircev pa za to, da Britanija ostane v EU. Tudi velika večina Londončanov je glasovala za to, da Britanija ostane v EU. Enako je bilo v drugih velikih mestih. Referendum je očitno zelo razdelil Britanijo.

Noč, ki je sledila referendumu, potem ko so ob desetih zvečer zaprli volišča in začeli preštevati križce na volilnih lističih, je bila dolga. Najprej je kazalo na zmago proevropskega tabora. Brexitski tabor je celo odpovedal zabavo, ki jo je načrtoval za današnje jutro. Vodja UKIP Nigel Farage, ki je izsilil včerajšnji referendum, je malo po tistem, ko so zaprli volišča, celo priznal poraz in proevropski tabor obtožil volilnih goljufij. Ob štirih zjutraj je ravno Farage razglasil, da je Britanija na pragu neodvisnosti in premierja Davida Camerona pozval k odstopu. In izrazil upanje, da prinaša začetek konca ponesrečenega evropskega projekta.

Referendumska kampanja je vladajočo konservativno stranko in njene volilce razklala na dvoje. Na izid referenduma so zato odločilno vplivali laburistični volilci, posebno v velikih volilnih okrožjih srednje in severne Anglije, ki večinoma niso glasovali tako, kot je priporočalo vodstvo stranke. In večja zagrizenost brexitskih volilcev. Vse premalo proevropskih volilcev se je pojavilo na voliščih v tistih delih Britanije in Anglije, ki so glasovali za to, da Britanija ostane v EU.

Šokantna odločitev

Številni Britanci so odšli v posteljo prepričani, da bo Britanija ostala v EU, prebudili pa so se ob novici, da se je večina volilcev odločila za odhod. In s funtom, ki je ponoči izgubil več kot deset odstotkov vrednosti (skoraj 16 centov) v primerjavi z dolarjem. To je najnižja vrednost funta v primerjavi z dolarjem v zadnjih 31 letih.

Šokantna odločitev večine Britancev ne pomeni, da bo Britanija že danes ali jutri zapustila EU. To se bo zgodilo leta 2018. Premier Cameron je danes, ko je sporočil, da bo oktobra odstopil, tudi sporočil, da ne bo on sprožil petdeseti člen lizbonske pogodbe oziroma postopek odhoda oziroma dveletnih pogajanj. To bo naredil nov premier. Zelo verjetno kolovodja brexita Boris Johnson.