Na sobotni proslavi pomladnikov ob 25. obletnici osamosvojitve, na kateri je udeležbo pred dnevi že odpovedala SLS, prav tako ne bo predsednice NSi Ljudmile Novak. Ne zdi se ji namreč potrebno, da se pojavi tam, kjer jo izžvižgajo in kjer se širi negativna energija, temveč bo šla na drug dogodek, na katerem bodo zbrani pozitivni ljudje. Na sobotni proslavi pa bo sodeloval in zbrane kot predsednik vlade v času osamosvajanja Slovenije nagovoril evropski poslanec iz vrst NSi Lojze Peterle.

»Z negativnimi ljudmi ni mogoče delati pozitivnih zgodb. Sama raje govorim o pozitivnih stvareh, o sodelovanju. S človekom, ki to vedno znova zlorablja in javno govori, kako NSi ni več kredibilna in zanesljiva, kako smo udbovci, pa si sodelovanja ne znam predstavljati.« Tako je na napade na NSi in njihove člane, s katerimi prvak SDS Janez Janša in njegovi privrženci tudi po izstopu Peterleta iz predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve niso skoparili, včeraj odgovorila Novakova. Ob tem je dodala, da bo NSi vedno sodelovala tudi s SDS, »žal pa voditelj te stranke ne gre v pravo smer. Nima smisla, da to kar naprej pometamo pod preprogo in govorimo, kako moramo držati skupaj, če nekateri to nenehno zlorabljajo.« Na vprašanje, ali te njene besede pomenijo, da koalicija SDS in NSi, dokler je na čelu slovenskih demokratov Janez Janša, ni več mogoča, pa je Novakova dejala, da si, »dokler je na čelu te stranke takšen voditelj, ki dela negativne zgodbe, ne more predstavljati, da lahko to Slovenijo potegne naprej«.

Predsednica NSi je včeraj tudi poudarila, da je ne zanima Milan Kučan, »prav tako me ne zanimajo boksarski dvoboji med Kučanom in Janšo, mene zanima prihodnost Slovenije«. In si nemudoma prislužila Janšev tvit: »Slovenija v rokah takšne plitkosti ne bi imela nobene prihodnosti.«

Lojze Peterle je včeraj povedal, da na sobotni proslavi ne bo govoril o sebi, ne o Milanu Kučanu, ne o Janezu Janši, razen v delu, ko bo izrazil hvaležnost tistim, ki so prispevali k osamosvojitvi, prav tako ne bo odgovarjal na absurdne napade nanj in na NSi. Povedal bo, kaj mu pomeni osamosvojitev. »Problem, kako je mogoče imeti Peterleta kot govornika na takem odru, hkrati pa imeti zraven ljudi, ki te razglašajo za udbovca, pa naj razrešijo drugi,« je dejal predsednik Demosove vlade. Prepričan je, da slovenska pomlad, kakršno smo poznali, danes ne obstaja več. Novakova ocenjuje, da je prav, da se Peterle udeleži sobotne prireditve in tam pove, »kar je treba povedati«.

O morebitnih sankcijah proti Ostermanu po proslavi

Predsednik Združenja VSO Aleš Hojs je v začetku tega tedna zanikal, da naj bi sobotno proslavo poleg VSO organizirale in financirale tudi tri pomladne stranke, predsednica NSi Ljudmila Novak pa je včeraj potrdila, da je bil dosežen dogovor, da pomladne stranke finančno pomagajo pri organizaciji tega dogodka. Po naših informacijah so se to ustno dogovorili na koordinacijskem sestanku za pripravo proslave, predlog pa naj bi dal generalni sekretar VSO in sekretar poslanske skupine SDS Božo Predalič. Po tem dogovoru naj bi VSO, SDS, NSi in SLS za proslavo prispevale enake vsote, in sicer vsaka okoli štiri tisoč evrov. Da v vrhu VSO tega (resda ustnega) dogovora ne priznajo, je mogoče povezati z udeležbo Slovenske vojske na sobotni prireditvi, saj ta na strankarskih dogodkih nima kaj iskati.

Vodstvo obrambnega ministrstva po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah deli mnenje, da orkester Slovenske vojske (SV) in njena garda na sobotni proslavi nikakor ne bi smela sodelovati, a se zavedajo, da je za odločanje o napotitvi pripadnikov SV na dogodek pristojen načelnik generalštaba SV generalmajor Andrej Osterman. Uradno so nam z ministrstva odgovorili, da je formalnopravno prošnji VSO iz marca težko reči ne: Združenje VSO je v prošnji navedeno kot edini organizator in financer proslave. So pa na obrambnem ministrstvu dvignili obrvi po razkritju pomladnih strank, da je poleg organizacije proslave tudi financiranje dogodka porazdeljeno med pomladne stranke in VSO.

Tiskovni predstavnik ministrstva Aleš Sila nam je povedal, da zaradi jasnih pristojnosti pred proslavo ne bodo ukrepali, o morebitnih sankcijah zoper načelnika generalštaba pa bodo govorili po sami proslavi.

Grošelj: Takšnih zlorab vojske ne bi smelo biti

Tudi na generalštabu se zavedajo, da VSO s tem, ko uradno kot organizatorja navaja zgolj sebe, v resnici pa za njimi stoji točno določena politična stranka, zlorablja Slovensko vojsko. »To mi je bilo že zdavnaj jasno, a ne moremo nič. Formalnopravno je VSO vse izpeljal tako, da se je načelnik moral odločiti tako, kot se je,« nam je povedal visoki uradnik na generalštabu, ki pa ga zaradi vojaške zakonodaje ne moremo imenovati. Uradni odgovor generalštaba na naše vprašanje, ali bo SV kljub dogovoru, da dogodek sofinancirajo in soorganizirajo politične stranke, sodelovala na sobotni proslavi, je skoraj enak tistemu od včeraj: »Za sodelovanje Slovenske vojske je zaprosil VSO in njim smo odobrili sodelovanje. Kdo vse sodeluje na prireditvi in kako, v SV ne preverjamo. Tako ravnamo tudi v vseh drugih primerih, kjer sodelujemo.«

»Častna garda se lahko uporabi le takrat, ko dogodku prisostvuje tudi nekdo, ki mu po pravilnikih pripadajo takšne časti – bodisi je to predsednik republike ali predsednik vlade. Zato me res zanima, zakaj bo garda v soboto na Trgu republike in kdo je tista oseba, ki si zasluži takšno čast,« se sprašuje obramboslovec Klemen Grošelj. Meni, da vojske in oboroženih sil države ne bi smeli uporabljati na dogodkih, ki imajo politični predznak. Na naše vprašanje, kakšne konsekvence bi lahko po dogodku nosil načelnik generalštaba Osterman, je Grošelj odgovoril, da nobenih. »Iz tega ne bo nič, ker politika ne bo naredila nič. Pa bi morala.«