Švica – Poljska,jutri ob 15. uri v Saint-Etiennu

Švica je na desetih medsebojnih tekmah le enkrat premagala Poljsko. Tekma, v kateri bo odločala dnevna forma nosilcev igre. Poljska ima odlično obrambo, saj na treh tekmah še ni prejela gola, a je tudi dosegla le dva, čeprav jo vodi stroj za doseganje zadetkov Robert Lewandowski. V Franciji se zvezdnik Bayerna še ni vpisal med strelce, a to selektorja Adama Nawalke ne skrbi: »To sploh ni problem. Gara v korist ekipe, ima velik vpliv na naš sistem igre in način, kako smo v predtekmovanju prišli do sedmih točk. Ustvarja veliko priložnosti, samo vprašanje časa je, kdaj bo zadel. Menim, da bo že na naslednji tekmi proti Švici.« Švicarji so v predtekmovanju pokazali le toliko, kot je bilo treba za napredovanje. Če želijo izločiti Poljake, bodo morali dvigniti hitrost igre, kombinatoriko in učinkovitost. »Poljsko smo analizirati, vendar osredotočiti se moramo na svoje odlike. Če bomo igrali po naših sposobnostih, bomo zahteven tekmec za Poljsko,« je diplomatski kapetan Švice Stephan Lichtsteiner. Naš namig: 2.

Wales – Severna Irska, jutri ob 18. uri v Parizu

Spektakularen otoški obračun debitantov na evropskih prvenstvih, v katerem bo tudi veliko čustev na zelenici in tribunah Parka princev v Parizu, zato je logično, da bo sodnik Anglež Martin Atkinson. Za oboje najpomembnejša tekma v bogati reprezentančni zgodovini. Wales ima izjemno učinkovit napad, Severna Irska pa slovi po trdni obrambi, ki prejema malo golov, a tudi kreira zelo malo priložnosti. Naš namig: 1.

Hrvaška – Portugalska,jutri ob 21. uri v Lensu

Derbi dneva, ki bo pravi festival zvezdnikov. Hrvati so po zmagi nad Španijo že odpirali šampanjce, da imajo avtocesto do finala, nato pa so nepričakovano naleteli na Portugalsko. Čeprav je bila Portugalska šele tretja v skupini F, je to za Hrvaško najtežji možni tekmec. Glede na dosedanje predstave z le tremi remiji so Ronaldo in druščina veliki dolžniki. Hrvaška je pravo nasprotje z najboljšim umetniškim vtisom, a na turnirju še ni imela slabega dne. Portugalska je na vseh treh dosedanjih tekmah premagala Hrvaško celo brez prejetega gola. »Nepomemben podatek. Tudi Španijo smo prvič premagali šele letos v Franciji,« je samozavesten vratar Hrvaške Danijel Subašić, ki je po seriji vprašanj o Ronaldu končal debato, da je dovolj govora o zvezdniku Portugalske, ki ga stalno gleda že na televiziji. »Ker je Hrvaška pokazala svojo moč proti Španiji, ni tekmec po naših željah. Ima kakovost, da lahko osvoji naslov prvaka. A mi želimo do finala, Hrvaška je prva prepreka na tej poti. Ronaldo, ki se hrani z goli, si je z zadetkoma proti Madžarski povrnil samozavest,« napoveduje selektor Portugalske Fernando Santos. Naš namig: 2.

Francija – Irska,nedelja ob 15. uri v Lyonu

Gostitelji Francozi so spočiti, saj so zadnjo tekmo predtekmovanja odigrali že pred tednom dni. Irci imajo medtem le 58 ur časa za regeneracijo po dramatični zmagi proti Italiji, ki jo je bilo seveda treba še proslaviti. »Gol za zmago proti Italiji je plod dveletnega dela. Francija je vrhunska ekipa, vendar če bomo znova pokazali takšen pristop, bojevitost in moštveni duh kot proti Italiji, lahko povzročimo težave vsaki reprezentanci na svetu,« je optimističen Robbie Brady, strelec epskega zadetka proti Italiji, ki je igrala z rezervno postavo. Naš namig: 1.

Nemčija – Slovaška,nedelja ob 18. uri v Lillu

Slovaška je na pripravljalni tekmi 29. maja premagala Nemčijo s 3:1. Elf si novega spodrsljaja ne bo dovolil. Nemci so se po koncu predtekmovanja predvsem sproščali z igranjem košarke, kjer je bilo med igro veliko tekmovalnosti, in poležavanjem ob bazenu. »Težko bo Nemčijo dvakrat premagati v mesecu dni. To bo tekma s povsem drugačnimi pričakovanji, čustvi in igralci. Možnosti so 50:50. Tudi mi smo se v zadnjih dveh letih naučili, kako zmagovati na težkih tekmah,« je optimist 30-letni napadalec Slovaške Adam Nemec, ki je v karieri igral kar za štiri nemške klube. Naš namig: 1.

Madžarska – Belgija,nedelja ob 21. uri v Toulousu

Čeprav je bila Madžarska največji avtsajder prvenstva, je zmagala v skupini A in povzročila pravo evforijo v domovini z množičnim rajanjem po ulicah. »To, kar so pokazali Madžari proti Portugalcem, pomeni, da nas čaka izjemno zahtevna tekma. Madžari igrajo na 200 odstotkih. Za napredovanje v četrtfinale potrebujemo popolno tekmo,« meni zvezdnik Belgije Eden Hazard. Naš namig: 2.