Že 14. junija je v Kranju odstopilo edino občinsko častno razsodišče katere od mestnih občin. Kranj je namreč pred letom in pol uveljavil kodeks ravnanja za funkcionarje, častno razsodišče pa je do zdaj na podlagi tega akta obravnavalo župana Boštjana Trilarja in mu svetovalo odstop po znanih dogodkih z vožnjo v pijanem stanju.

Kranj je v času Mohorja Bogataja doživljal različna sporna ravnanja politične oblasti, zato je kot kandidat za župana Boštjan Trilar etični kodeks predstavil kot temelj svoje kandidature. Ko je z njo uspel, je kodeks skupaj s častnim razsodiščem s podporo večine svetnic in svetnikov uveljavil. Med tem je zaradi suma koruptnosti odstopil podžupan Jakob Klofutar, drugi podžupan Primož Terplan pa je odšel zaradi zanj spornega ravnanja župana Trilarja, ki je po volitvah iz občinskega proračuna plačal svojo sodelavko iz predvolilne kampanje, preden je delo za občino sploh dokončala.

Na samem začetku so bili proti kodeksu v največji opozicijski stranki SDS, ker so ocenili, da bo uperjen proti opoziciji in ker njim zadošča kodeks, ki ga podpišejo v stranki. Pa ni bilo ravno tako. Prvi obravnavani lokalni politik je bil svetnik Nace Vidmar, ki je še tik pred prevzemom svetniške funkcije posloval kot podjetnik z občino, a častno razsodišče po analizi dogodkov ni našlo nič spornega. Ko pa se je pijan letos februarja zaletel z občinskim vozilom župan Boštjan Trilar, je častno razsodišče ponovno prejelo pobudo za presojo njegovih ravnanj ob nesreči in po njej, ko politične odgovornosti ni želel sprejeti.

Avtogol župana Trilarja

Kodeks je bil sicer ves čas Trilarjeve oblasti temelj njegove »drugačnosti« in zato so vsi pričakovali, da bo javno izražena nezaupnica občanov, mestnega sveta dovolj za njegov odstop. Častno razsodišče, ki ga je vodil mediator Rudi Tavčar, je županu svetovalo razmislek o odstopu, Trilar pa je takrat ponovil svojo res zanimivo teorijo: prometno nesrečo in dogodke po njej je povzročil kot občan Boštjan, kot župan Trilar pa dela dobro in se je na poziv častnega razsodišča požvižgal. Slednje je odstopilo skoraj točno po letu dni od imenovanja (člani so bili še Lučka Kajfež Bogataj, Andrej Jakelj, Nebojša Vasič in Peter Robnik), a je župan o tem javnost seznanil šele v sredo, ko je bil o tem obveščen tudi mestni svet. Častno razsodišče je odstopilo zato, ker se jim zdi »moralno nesprejemljivo, da se s kodeksom postavljajo tisti, ki ignorirajo njegove odločitve«. Ko smo včeraj župana Kranja vprašali, ali se čuti odgovornega za odstop, tega ni želel komentirati. Pač pa je zatrdil, da je zadovoljen s častnim razsodiščem, ker je vplivalo na to, da je manj nepravilnosti, kot jih je bilo v prejšnjih mandatih, na primer političnega kadrovanja.

V častnem razsodišču so kot razlog za odstop navedli tudi tiste svetnike, ki so nasprotovali kodeksu in zdaj želijo razsodišče ukiniti. Ni še znano, ali bo stekel postopek za imenovanje novega častnega razsodišča.