Teodor Lorenčič je v času, ko je po rektorjevem pooblastilu zasedal položaj glavnega tajnika Univerze v Mariboru, izvajal mobing, ustrahoval in spolno nadlegoval sodelavko Petro Ujčič. Te ugotovitve izhajajo iz poročila posebne komisije Univerze v Mariboru. Moralna zmaga, ki jo je dosegla Ujčičeva, Lorenčiča bržkone ne bo stala zaposlitve na univerzi. Komisija namreč ni bila zmožna rektorju Igorju Tičarju spisati enotnega predloga o sankciji. Glede na to, da je Lorenčič eden njegovih najtesnejših zaveznikov, se bo bržkone odločil za milejšo. »Po prejemu vseh poročil in njihovi temeljiti proučitvi bo rektor ustrezno ukrepal,« so sporočili iz rektorata.

Ujčičeva je že 21. decembra lani Tičarju podrobno opisala, kako naj bi jo Lorenčič psihično trpinčil, ustrahoval, ji grozil in jo spolno nadlegoval. Drugi, ki se je rektorju pisno pritožil zoper tajnika, je bil Alen Vidonja, vodja oddelka za splošne, pravne in kadrovske zadeve. Tičar se je na očitke o mobingu odzval šele, ko sta pismi pricurljali v javnost. Imenoval je štiričlansko komisijo. Predsedoval ji je Branko Lobnikar, avtor univerzitetnega etičnega kodeksa. V njej so sedeli še Branko Kraljić, Lorenčičev naslednik na položaju tajnika univerze, Janja Hojnik s pravne fakultete in Marina Tavčar Krajnc, ki je bila imenovana kot predstavnica Visokošolskega sindikata Slovenije.

Komisija je potrebovala več kot tri mesece, da je spisala poročilo v primeru Ujčičeve. Zadeva Vidonja naj bi sklenila še ta teden, nam je napovedal Lobnikar. Po njegovih besedah so se temeljito in celovito seznanili s situacijo, pregledali dokumentacijo, zaslišali več prič in osumljencu dali možnost izjasnitve.

Zatem so soglasno ugotovili, da je Lorenčič kršil tisti člen pravilnika o zagotavljanju varovanja dostojanstva delavcev UM pri delu, ki govori o nedopustnosti spolnega nadlegovanja na delovnem mestu. Ocenili so še, da je Lorenčič neprimeren za kateri koli vodstveni položaj na univerzi.

Bodo najkrajšo potegnile priče?

Hojnikova in Tavčar-Krajnčeva sta terjali, da naj komisija predlaga rektorju izrek izredne odpovedi delovnega razmerja. Lobnikar in Kraljić pa bi bila bolj prizanesljiva: predlagala sta zgolj opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja. »Takšna je najina strokovna odločitev in nima povezave s tem, da sva moška,« je prepričan Lobnikar. »V življenju sem videl zelo veliko grdih stvari in znam na podlagi svojih preteklih izkušenj – kot policist, kriminalist, raziskovalec – oceniti, kakšne kršitve smo ugotovili.«

Utemeljuje se bojazen, da bodo zdaj zabredle v težave obremenilne priče, ki bi jih moral rektor maksimalno zaščititi. Lorenčič je namreč v svojem včerajšnjem odzivu priložil rektorjev dopis komisiji. V njem je Tičar eno pričo označil kot neverodostojno, s povzemanjem izjav nekaterih oseb pa je sestavil zgodbo, po kateri naj bi se skušalo Lorenčiča diskreditirati.

Lorenčič je prepričan, da je žrtev montiranega procesa, s prstom pa je večkrat pokazal tudi na že omenjeno razkrito žensko pričo. »Izjemno sem razočaran in pretresen nad izrekom komisije. Odločila se je na podlagi širšega konstrukta oseb, ki razen medsebojnega dogovorjenega pričanja in spreminjanja svojih izjav niso predložile nobenih dokazov in so me s svojimi besedami prek infrastrukture komisije pribile na križ,« je zapisal.