V Prometno-informacijskem centru za državne ceste (PIC) pravijo, da sta bila že pretekla dva konca tedna glede številnosti vozil na poletni ravni, kar pomeni, da so dopustniki na glavnih mejnih prehodih proti morju čakali v kolonah po dve uri in več. Za ta konec tedna pričakujejo podobno sliko – povečan promet s severa proti jugu in iz urbanih središč proti turističnim krajem. V nedeljo popoldne pa v nasprotni smeri.

Izogibajte se Gruškovja

V Darsu opozarjajo, da se danes začenjajo počitnice v nekaterih predelih Nemčije (Bremen, Spodnja Saška), na Poljskem in v Sloveniji, zato bodo povečani tudi prometni tokovi skozi našo državo. Najizrazitejše kolone napovedujejo na avtocesti Maribor–Ptuj, in sicer proti koncu avtoceste pri Ptuju, kjer poteka gradnja preostalih 13 kilometrov podravske avtoceste med Draženci in slovensko-hrvaško mejo. V PIC opozarjajo voznike, da se bodo daljše kolone bržkone vile vse do mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje. »Ko se enkrat zabaše podravska avtocesta, se zlepa ne sprosti. Zato slovenskim voznikom svetujemo, da se peljejo po avtocesti do Slovenske Bistrice in po regionalni cesti naprej čez Poljčane, Rogaško Slatino in Rogatec do mejnega prehoda Dobovec. Tistim, ki gredo na pot iz Maribora, pa priporočamo uporabo stare ceste do Ptuja in naprej prek Leskovca do Zavrča. Pravzaprav je možnosti veliko, važno je le, da se izognemo Gruškovju in nekako pridemo do manjših prehodov v njegovi bližini,« svetuje Vasja Podkrižnik iz PIC.

Na štajerskem avtocestnem kraku pa preti še ena nevarnost: v soboto zvečer bodo namreč zaradi sanacije vozišča v predoru Pletovarje zaprli odsek med priključkoma Celje center in Slovenske Konjice v smeri proti Mariboru. V soboto zastojev ne pričakujejo, slabše pa se lahko voznikom godi v nedeljo, ko se bodo vračali z morja. Zaporo bodo ob 16. uri odstranili, a le delno, tako da bo odprt le prehitevalni pas. V PIC voznikom osebnih avtomobilov predlagajo staromodno vijuganje po regionalni cesti Celje–Vojnik–Frankolovo–Slovenske Konjice. »V primeru daljših zastojev pa je še ena možnost: v Dramljah naj vozniki zapustijo avtocesto, vozijo čez Ponikvo in Loče ter se v Slovenskih Konjicah zapeljejo nazaj na avtocesto,« je namignil Podkrižnik.

V Istro čez Sočergo in pogojno Starod

Na popotovanju s severa proti jugu voznike čaka prva ovira že v Ljubljani, kjer so se ta teden začela obsežna obnovitvena dela na severni ljubljanski obvoznici. Promet je namreč oviran tako na trasi kot tudi na vseh priključkih med Šiško in krožiščem Tomačevo, hitrost pa je omejena na 60 kilometrov na uro. A delna zapora na severni obvoznici posredno vpliva tudi na druge prometne tokove na ljubljanskem obroču, še posebej ker so težki tovornjaki preusmerjeni na južni in vzhodni del obvoznice, kjer voznike čaka past, imenovana predor Golovec. V Darsu pa popotnike opozarjajo, da lahko zlasti ob sobotah pride do večjih zastojev tudi na zahodni ljubljanski obvoznici od Kosez mimo Brda do razcepa Kozarje in naprej proti Vrhniki. »Čez dan se gneči na ljubljanski obvoznici nihče ne more izogniti, zato je potrebna strpnost,« je realen Podkrižnik iz prometno-informacijskega centra.

Nekaj nasvetov pa ima za tiste, ki se prebijejo do Primorske in želijo v hrvaško Istro oziroma Kvarner. Voznikom odsvetuje vožnjo proti mejnim prehodom Sečovlje, Dragonja in Jelšane, kot alternativo pa priporoča Sočergo in delno tudi Starod. »V Starodu se lahko pojavijo tudi manjši zastoji, saj ta mejni prehod pogosto uporabljajo Italijani, da jim ni treba kupovati vinjet,« je pojasnil Podkrižnik. Tistim, ki gredo v Dalmacijo, za zdaj v PIC priporočajo vožnjo prek mednarodnega mejnega prehoda Obrežje, kjer zastojev ne pričakujejo. »Ko se bo začel italijanski 'ferragosto', pa bo zavela druga pesem,« je sklenil sogovornik.

Gneca na mejnih prehodih in cestnih odsekih

Murska

Dars

PODATKI

Sobota

Maribor

Ptuj

Jesenice

Ormož

Zavrč

Gruškovje

Kranj

Celje

Dobovec

Ljubljana

Nova

Gorica

Novo mesto

Postojna

Koper

Starod

Sečovlje

Jelšane

Dragonja

Sočerga

Karavanke: pričakujejo le občasne zastoje za tovornjake

Na Obrežju ne bo težav.

 

Še posebno izrazite bodo lahko kolone na avtocesti Maribor–Ptuj na koncu avtoceste pri Ptuju (gradijo preostalih 13 km podravske avtoceste A4 med Draženci in slovensko-hrvaško mejo) ter naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje.

Problematična bo tudi vsa ljubljanska obvoznica. Večje zgostitve prometa je pričakovati zlasti na zahodni ljubljanski obvoznici od Kosez mimo Brda do razcepa Kozarje in naprej proti Vrhniki (v najbolj "turističnih koncih tedna" na ljubljanskem obroču ob sobotah občasno tudi na južni ljubljanski obvoznici med Vičem in razcepom Kozarje, kakor tudi na vzhodni od Bizovika prek Golovca v smeri južne obvoznice/Dolenjske).

Gneča na mejnem prehodu: Gruškovje

Alternative: Zavrč, Dobovec in drugi manjši prehodi v bližini

 

Pričakovana gneča zaradi obnovitvenih del na odseku Celje center–Slovenske Konjice na štajerski avtocesti zaradi sanacije predora Pletovarje. V nedeljo, ko se bodo vračali z morja v smeri proti MB, bo zapora do 16. ure, potem pa bo odprt le prehitevalni pas. Obvoz bo po regionalni cesti Celje−Vojnik– Frankolovo−Slovenske Konjice.

 

Gneča na mejnih prehodih: Jelšane, Dragonja, Sečovlje

Alternative: Sočerga, delno Starod