Je že tako, da je zaradi ene tovarne, najprej letalskih motorjev in pozneje še motociklov in avtomobilov, postala točno določena črka v abecedi sinonim za nekaj, kar požene adrenalin po žilah pravih ljubiteljev športnih avtomobilov. Štirinajsta črka v abecedi – M. Ta je v novi izdaji kompaktnega malega športnika serije 2 še dodatno poskrbela za nekaj zabave.

Nekaj je jasno: ko slišiš kombinacijo črk in številk (BMW, 2, M), lahko takoj ugotoviš, da to ni geslo za kakšen dostop do skritega računa, internetne strani ali še česa. Ne, to je geslo, s katerim se lahko začne zabava. In ta je še toliko večja, če lahko to zabavo »odklepate« na dirkališču. Čisto pravem, certificiranem, z vsemi pritiklinami, ki jih morajo imeti sodobna dirkališča. Hungaroring, dom prve dirke formule 1 v nekdanjem vzhodnem bloku, je kot nalašč ravno za odkrivanje novih kombinacij črk in številk.

BMW serije 2 je nekakšen vstopni model v svet bavarske znamke in tudi v različici M je nekaj podobnega. Je sredstvo, s katerim želijo okužiti bodoče kupce, in sredstvo, da pridejo kupci sploh na pravi okus, kaj pravi M zares pomeni. Če dodamo, da vozilo meri kompaktnih 4,47 metra v dolžino, a kar 1,85 metra v širino, da že na prvi pogled daje vedeti, kaj diha pod njegovim motornim pokrovom, potem lahko razumete, zakaj bi vsak voznik ali voznica komaj čakal, da ga spusti po dirkaški stezi. Notranjost je ravno prav udobna, a tudi agresivna, rohnenje 370 konjičev (272 kilovatov) v 3-litrskem turbobencinskem šestvaljniku, ki komaj čakajo, da ugriznejo v asfalt, pa poezija za ušesa. A ne pozabimo, pravi M ni le dirkaški stroj, ampak mora biti avtomobil, ki je sposoben prenašati tegobe vsakdanjega prometa, mora biti sposoben ponuditi veliko udobja tudi na cestah, ki niso nujno tako gladke kot dirkaška steza. In novi M2 coupe vse to izpolnjuje na celi črti.

Pri novem članu družine M je namreč vse tako, kot mora biti. Že omenjene dimenzije mu omogočajo lahkotno manevriranje po mestu, zunanjost daje vedeti, kdo je kdo, notranjost pa je kljub vsej športnosti tudi vsakodnevno »uporabna«. In podvozje, ne glede na osnovne dirkaške gene, tudi lahko z lahkoto razvaja v vsakodnevnem prometu. Skratka, dirkaški stroj za vsak dan ali vsakodnevni agresivnež, odvisno, s katerega zornega kota ga pogledate. Svoje seveda nato dodajo še zmogljive zavore, ki pa so, kot je to običajno, bile ene bolj obremenjenih delov avtomobila na stezi pri Budimpešti. Zmogljive zavore so namreč skrivni recept za hitro vožnjo, a v vsakdanjem prometu so te na M2 več kot dovolj zmogljive. Kar zadeva menjalnik, so mu namenili tako ročnega kot samodejnega, pri čemer smo na dirkališču preskusili samodejnega z dvojno sklopko in sedmimi prestavami, ki je svoje delo opravil več kot zgledno. Poznalo se je namreč, da so njegovo delovanje prilagodili motorni konjenici in potencialu avtomobila, zatorej je bila vožnja z njim tudi dovolj adrenalinska. Ali pa še bolj, kajti tako se lahko resnično osredotočite le še na naslednji ovinek. Hitrost so mu omejili na največ 250 kilometrov na uro, a bolj kot to prepriča njegova lega na cesti in presenetljivo udobje, pa naj bo to na stezi ali v mestni gneči. Voznik bo na svoj delovni prostor zlezel enostavno in se dobesedno zlil z avtomobilom, športni sedeži pa so na eni strani ravno takšni, kar obljubljajo z imenom, na drugi pa udobni. Skratka, M2 coupe je avtomobil, ki je narejen po meri voznika, in kot tak mora seveda ponuditi vse. To tudi ponuja, od najsodobnejših tehnologij do surove moči in prestiža.

Kar, roko na srce, kupci upravičeno pričakujejo za ceno od najmanj 64.000 evrov dalje. Lep kupček denarja za še lepši kupček avtomobila in pravo glasno konjenico pod motornim pokrovom.