Kot so sporočili iz Mednarodne težkoatletske zveze (IWF), prepoved nastopanja na olimpijskih igrah zaradi pozitivnih vzorcev vzetih med letoma 2008 in 2012 grozi tako ruskim kot tudi kazahstanskim in beloruskim dvigovalcem uteži . »Izvršni odbor IWF se je po vnovični analizi vzorcev z olimpijskih iger leta 2008 in 2012 odločil, da bo nacionalne zveze, ki so prekršile tri ali več protidopinških pravil, suspendiral za eno leto,« so v sporočilu za javnost zapisali pri IWF in dodali, da mora njihovo odločitev potrditi še Mednarodni olimpijski komite (Mok).

Odločitev krovne težkoatletske zveze o suspenzu dopingiranih športnikov je sicer padla le teden dni po razkritju, da so prepovedana poživila jemali kar štirje dobitniki olimpijskih kolajn iz Londona 2012, med drugim tudi štirikratni svetovni prvak, Kazahstanec Ilja Iljin.

Pri IWF so po poročanju televizijske hiše RT obenem izrazili tudi zaskrbljenost nad odločitvijo, da je Evropska težkoatletska zveza na čelo svoje antidopinške komisije imenovala predsednika ruske težkoatletske zveze Sergeja Sirtsova. »Glede na trenutne okoliščine izvršni odbor IWF predlaga, da Evropska težkoatletska zveza resno razmisli o imenovanju gospoda Siritsova,« so še sporočili.

Prepoved udeležbe ruskih dvigovalcev uteži na olimpijskih igrah v Riu predstavlja nov udarec za Ruse, ki bodo zaradi sistematskega dopinga v Brazilijo odpotovali že brez svoje atletske reprezentance. Kljub temu pa za dvigovalce uteži vse še ni izgubljeno. Pri IWF namreč obljubljajo, da bodo v kratkem testirali prav vse udeležence olimpijskih iger, tistim, ki bodo imeli negativne vzorce, pa tudi prižgali zeleno luč za udeležbo v Riu.