»Sem slišal, da državi ni všeč, da imamo v Luki zbor delavcev, čeprav ga omogoča zakon,« je predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar dejal na včerajšnjem zboru delavcev, prvem v zadnjih nekaj desetletjih. Na parkirišču pred upravno stavbo se je zbralo približno 500 ljudi, kar bi lahko bila polovica vseh zaposlenih. Luške kolege so podprli tudi različni sindikati in delavski predstavniki družb Intereuropa ter Vinakoper. Zbor, ki se je začel z neformalno primorsko himno Vstala Primorska, je potekal mirno, s transparenti, uperjenimi predvsem proti Marku Jazbecu iz SDH, ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču, državnemu sekretarju Metodu Dragonji in predsedniku vlade Miru Cerarju.

»Država zavira razvoj«

Med prvimi je spregovoril predsednik uprave Drago Matič, ki je povedal, da Luka Koper deluje že 60 let in da je zanjo zaslužno predvsem lokalno prebivalstvo. Poudaril je, da je imela Luka lani rekordne rezultate in da je najboljše podjetje v državni lasti. Država in vsakokratna oblast pa Luko, ki je tako uspešna, neprestano ovirata, ker ji ne pustita graditi potrebne infrastrukture. »Danes bodo imenovali tujce v nadzorni svet, jutri v upravo, pojutrišnjem pa bodo pripeljali tuje delavce,« je dvignil glas Matič.

Zvrstili so se še vsi vodje terminalov in drugi predstavniki širšega vodstva družbe, ki so izpostavljali, kako dobre rezultate dosegajo, a jim zaradi zaviranja države ni omogočen razvoj. »Železniška proga do Divače je zasedena 94-odstotno. Mi pa še vedno ne vemo, kdaj bomo dobili drugi tir,« je med drugim dejala Maša Čertalič, vodja strateškega razvoja v družbi.

V torek prave demonstracije

Predsednik sindikata žerjavistov Mladen Jovičić je prave demonstracije v podporo Luki, njenemu vodstvu in obstoječim nadzornikom napovedal za torek. »Kaj res mislijo, da je zdaj, ko so zamenjali enega predlaganega kandidata za nadzornika, stvar rešena?« se je sarkastično posmejal. Po njegovem mnenju bodo to največje demonstracije v zgodovini Kopra, ki se jih bodo lahko udeležili vsi državljani. »To bo največja štala, kar so jo ti politiki kdaj videli,« je naznanil. Pokazal je na nagačenega jazbeca poleg sebe: »Enega Jazbeca imamo že v kletki, kmalu se mu bodo pridružili še drugi!«