Hrvaška nogometna reprezentanca je postala hit evropskega prvenstva. Potem ko ji je še pred dnevi zaradi divjanja navijačev grozila rigorozna kazen Uefe, ima po odmevni zmagi nad evropskimi prvaki Španci (2:1) izjemno priložnost za zgodovinski dosežek.

Hrvati so bili v predtekmovanju bržčas najatraktivnejša reprezentanca. V eni najbolj dramatičnih tekem dosedanjega dela prvenstva so Španijo porazili celo s petimi rezervisti v začetni enajsterici. »To ni nikakršen čudež. Smo moštvo, ki lahko premaga vsakogar,« kar poka od samozavesti hrvaški selektor Ante Čačić, ki bo moral do sobotnega dvoboja v osmini finala proti Portugalski predvsem umiriti evforijo, ki je zajela našo južno sosedo. Od napovedanih novih izgredov v Bordeauxu tokrat ni bilo nič. Specialna enota francoske policije je pred tribuno s hrvaškimi privrženci postavila zid, oddahnili so si tudi najvplivnejši funkcionarji hrvaškega nogometa. Mediji ugibajo, kaj so Zdravko Mamić, Davor Šuker, Ante Kulušić, Tomislav Horvatinčić in Ivica Lovrić želeli sporočiti po tekmi, ko so se fotografirali s šalom Hajduka.

Španci močno obžalujejo poraz, ki je evropske prvake pahnil v neugoden položaj, saj jih na poti do finala čakajo velesile (Italija, Nemčija, Anglija, Francija). »Ne bo enostavno, a v nogometu nikdar ne veš, kje preži nevarnost,« je rekel selektor Vicente del Bosque, ki ni našel odgovorov na vprašanje, zakaj je Španija proti hrvaškim rezervistom zaigrala tako ležerno. Tragični figuri tekme sta postala kapetan Sergio Ramos z zgrešeno enajstmetrovko (menda bi jo moral streljati Andres Iniesta) in vratar David de Gea, ki je odločilni zadetek Ivana Perišića, za katerega se zanimajo pri Barceloni, prejel na prvo vratnico.

Tisk v Madridu je poleg kritik na račun španske igre opozoril tudi na podrobnost med intonacijo himne. Posnetki kažejo, da je zaprisežen Katalonec Gerard Pique kazal sredinec, zato se je znova naposlušal opazk, da ne spoštuje španske države. »Ta polemika je neumna. Za Španijo igram s ponosom. Nikakor nisem želel užaliti Španije, njenih državljanov ali reprezentance. Če želimo osvojiti evropski naslov, moramo držati skupaj,« je komentiral Pique.