Več mesecev se je približno sto mladih borilo za to, da jim ne bi vzeli njihovega nogometnega igrišča na Kokrici in tam zgradili igrišče za bejzbol. Neuspešno sta projekt skušala izpeljati podžupan Kranja in obenem predsednik bejzbolske zveze Slovenije Boris Vehovec ter Milan Klemenčič, predsednik sveta krajevne skupnosti Kokrica. Izkazalo se je, da za projekt športnega parka na Kokrici letos ni v proračunu niti centa in da so bile obljube o tem, kaj bo poleg bejzbola (slednji naj bi dobil mednarodno finančno pomoč) na Kokrici nastalo, na majavih nogah.

Ko je Vehovec odstopil od projekta, po katerem bi lokalni bejzbolski klub zemljišče za nogomet dobil s podelitvijo stavbne pravice v uporabo za 30 let, je predsednik sveta Klemenčič začel mladim, ki so se povezali v lokalno društvo, razkazovati svojo moč. Najprej je prekinil najemno pogodbo in ponudil novo, manj ugodno za nogometaše. »Tudi danes mi je grozil s policijo in podobnim. Posneli smo njegovo početje, ko se je po nalivu s štirikolesnikom peljal po zelenici in jo poškodoval. Žalostno, da to počne prvi človek krajevne skupnosti,« je zatrdil Blaž Medja, eden od tistih, ki so s svojimi rokami urejali športno igrišče in okolico. Preteče pismo so od Klemenčiča prejeli tudi v NK Kokrica.

Po kavbojsko v krajevnih skupnostih

Država je Mestni občini Kranj naložila spremembe statuta tudi zaradi nezakonitosti glede delovanja krajevnih skupnosti. Mestni svet je spremembe obravnaval v prvi obravnavi včeraj, pripomb je veliko. Dogajanje v krajevnih skupnostih je bilo namreč velikokrat prepuščeno na milost in nemilost lokalnim politikom. Zato ni nenavadno, da so v preteklosti na Trsteniku za dela najemali kar sorodnike predsednika krajevne skupnosti, na Primskovem pa je predsednik novo klimatsko napravo »naročil« kar pri svojem podjetju. Na Kokrici se očitki Milanu Klemenčiču kar vrstijo tudi na področju komunale, o vožnji s štirikolesnikom po igrišču pa nam je včeraj povedal: »Nikjer ni dokazano, da sem se vozil jaz. Štirikolesnik ima veliko ljudi...« O tem smo želeli povprašati tudi podžupana Vehovca, z občine pa so nam le skopo odgovorili, da bodo zadevo preučili, in dodali, da je zemljišče sicer v lasti krajevne skupnosti Kokrica.

Na odnos do dogajanja v krajevni skupnosti gotovo pomembno vpliva dejstvo, da so vodilni v krajevnih skupnostih tudi mestni svetniki. Zdaj so v mestnem svetu predsedniki krajevnih skupnosti Sonja Mašič (Več za Kranj), Ignac Vidmar in Damjana Piškur (Stranka za napredek KS), ki sodijo med podpornike župana Boštjana Trilarja, ki mu je svet izglasoval nezaupnico zaradi znane afere z vožnjo v vinjenem stanju.