LeBron James je svojim uspehom ravnokar dodal še tretji naslov prvaka v NBA, ki ga je osvojil z ekipo Cleveland Cavaliers. Ne glede na to, da je eden najboljših košarkarjev na svetu, njegova zvezda sije tudi zunaj parketa. Mnogi ga imajo kar za obraz lige, za najvplivnejšega košarkarja lige. Verjetno je res tako. Leta 2008 je bil prvi temnopolti moški na naslovnici ameriške revije Vogue: naslovnica, na kateri je poziral z Gisele Bündchen, pa je povzročila precej negodovanja, češ da je rasistična, saj spominja na King Konga, ki se igra s svetlopolto lepotico.

Toda LeBron James je znan po tem, da se ne boji kontroverznosti, vsaj ne pri stališčih, ki jih zagovarja. Pa naj bo to vojna v Darfurju, prepoved nošnje orožja v Ameriki ali smrt Erica Garnerja med policijsko aretacijo. Tedaj je James na ogrevanju v znamenje protesta proti policijskemu nasilju nosil majico z napisom »Ne morem dihati«. Še bolj je javnost razvnel s svojo odkrito podporo demokratom, posebno predsedniku Baracku Obami, saj je denimo leta 2008 ne le doniral denar njegovi predsedniški kampanji, temveč je v košarkarsko dvorano privabil 20.000 ljudi, da so si ogledali Obamov spot za volitve.

Gospa LeBron James

Tudi v času Obamovega predsednikovanja je večkrat sodeloval pri različnih akcijah in nekateri napovedujejo, da je njegova javna podoba taka, da bi v prihodnosti lahko na politični sceni igral pomembno vlogo. Seveda ne le zato, ker je najbolje plačan košarkar in letos je po Forbsu tretji najbolje plačan športnik na svetu, takoj za nogometašema Ronaldom in Messijem.

LeBron James pa je enkraten še v nečem: v svojem zasebnem življenju. Poročen je s Savannah Brinson, dekletom, ki je hodilo na srednjo šolo v soseski v Ohiu, kjer je odraščal. Spoznala sta se, ko je bilo njej šestnajst let in sploh ni vedela, kdo je James. Še manj se ji je sanjalo, da bo že čez nekaj let eden največjih svetovnih športnih zvezdnikov. Mladi košarkar jo je opazil med igro softballa, jo povabil na zmenek na košarkarsko tekmo in sprejela je povabilo. »Šla sem, ker sem si rekla: 'Uh, tale fant je pa zelo priljubljen,'« je dejala Savannah Brinson kasneje za Harper's Bazaar.

Savannah je zanosila, še preden je maturirala. Mnogi so ji očitali, da načrtno. Toda gospod in gospa James sta očitno trden par. »Potrebujem oporo, nekoga, na kogar se lahko naslonim v vseh okoliščinah. To je moja žena in zaradi tega jo ljubim,« je dejal LeBron James, Savannah pa je dodala, da moža tako neizmerno ljubi, da niti pomisli ne, da bi ga lomil s kakšno od košarkarskih oboževalk. In to kljub temu da je bila še do pred tremi leti le dekle LeBrona Jamesa, saj sta se poročila šele leta 2013.

Brez fotografije hčerke

Imata tri otroke: LeBron Jr. se je rodil leta 2004, Bryce Maximus leta 2007, hčerka Zhuri pa pred dvema letoma. Medtem ko sta sinova že med najboljšimi košarkarji v svoji generaciji in krasita celo veleplakat v Clevelandu, pa hčerko zelo ščitita pred javnostjo. Celo tako, da niti na instagramu še nista objavila fotografije njenega obraza.

James se je kot oče večkrat zahvalil svoji materi Glorii, češ da je le zaradi nje lahko dober oče in da je zaradi nje postal to, kar je. Mama ga je vzgojila sama, in to v zelo težkih okoliščinah, med drugim sta izgubila tudi hišo, v kateri sta živela. Po drugi strani pa je James na instagramu objavil »zahvalo« svojemu biološkemu očetu, češ da je to, da ga nikoli ni spoznal, verjetno najboljše, kar se mu je zgodilo v življenju, saj mu je njegova odsotnost omogočila, da je postal to, kar je zdaj – eden največjih športnikov sodobne zgodovine.