Največje padce so delniški indeksi utrpeli prav v Evropi, kjer so se delnice v povprečju pocenile za več kot dva odstotka, vendar pa so bili padci znotraj tedna še precej večji. Indeks SBI TOP je na tedenski ravni izgubil 1,79 odstotka in teden končal pri vrednosti 680,78 točke.

Skupno je bilo na Ljubljanski borzi prejšnji teden sklenjenih za 3,87 milijona evrov poslov, levji delež pa so zopet prispevale delnice Krke, s katerimi je bilo sklenjenih za 2,4 milijona evrov poslov. Prodajalci so bili očitno agresivnejši, kar je znižalo tečaj Krke za 2,36 odstotka na tedenski ravni, petkovo trgovanje pa so končale pri vrednosti 57,52 evra. Še bolj so se ta teden pocenile delnice Petrola. Ob 244.000 evrih sklenjenih poslov se je njihov tečaj znižal za 2,66 odstotka, na 256,10 evra. Pozitivno za tečaj delnic Petrola pa bi lahko bilo, da bi nadzorni svet družbe Petrola potrdil strateški poslovni načrt skupine Petrol za obdobje 2016–2020, kjer načrtujejo povišanje čistega dobička za krepkih 40 odstotkov (na 97 milijonov evrov) glede na načrt 2016. Prihodki skupine Petrol naj bi se po načrtih z lanskih 3,8 milijarde evrov povišali na 4,3 milijarde evrov, kar je 16 odstotkov nad letos načrtovanih 3,7 milijarde evrov.

Negativno pa na ceno delnic Luke Koper vpliva napetost pred skupščino, na kateri želi SDH zamenjati tri nadzornike Luke – Alenko Žnidaršič Kranjc, Andreja Šercerja in Elen Twrdy. V SDH med glavnimi razlogi za tako potezo navajajo strateški poslovni načrt družbe in skupine za obdobje 2016–2020, ki je bil sprejet lani in ki naj bi bil z vidika prihodkov in stroškov premalo ambiciozen. V SDH so v odzivu na kritike v javnosti glede predlagane menjave nadzornikov Luke Koper in na trditve prve nadzornice družbe Alenke Žnidaršič Kranjc zatrdili, da je potencial Luke na podlagi ocen poslovanja bistveno višji, kot je prikazan v strategiji razvoja družbe. Nadzorni svet po njihovem ni vložil dovolj naporov, da bi družba to dosegla. Tečaj Luke Koper se je tako v tednu dni znižal za 2,42 odstotka, na 22,16 evra.

Med pozitivnimi zgodbami preteklega tedna lahko izpostavimo rast delnic Intereurope, ki so se podražile kar za 28,57 odstotka, na 0,90 evra. Osnova za rast so predvsem neuradne informacije, da bodo prodajo družbe ponovno poizkusili že letos jeseni, za nakup pa naj bi se zanimalo več interesentov.