Madžarska – Portugalska (skupina F), danes ob 18. uri v Lyonu

V skupini F prav nič še ni odločeno, saj imajo vse štiri reprezentance še vedno realno možnost za napredovanje. Madžarska je s štirimi točkami v najboljšem položaju, a Portugalska je po dveh remijih ranjena, zato je pričakovati njeno igro na vse ali nič. Portugalci so na dveh tekmah sprožili kar petdeset strelov proti vratom Islandije in Avstrije, a dosegli zgolj en gol. Z zgrešenimi priložnostmi prednjači Cristiano Ronaldo, ki deluje iztrošeno po naporni sezoni, ko je z madridskim Realom osvojil evropsko krono. Morda bo imel portugalski zvezdnik danes celo zadnjo priložnost, da postane prvi igralec, ki je dosegel zadetek na štirih evropskih prvenstvih zapovrstjo.

Ronaldo se na velikih reprezentančnih tekmovanjih doslej sicer ni preveč izkazal. Na evropskih prvenstvih je odigral 16 tekem in dosegel 6 golov, na svetovnih prvenstvih pa je bil na 13 tekmah uspešen trikrat. Najbolj boleč je bil poraz v finalu evropskega prvenstva 2004, ko je prvakinja postala Grčija. Portugalci se lahko danes zanašajo tudi na statistiko medsebojnih tekem proti Madžarski, saj so dobili vseh dosedanjih pet tekem, nasprotnika pa se bosta znova pomerila v kvalifikacijah za prihodnje svetovno prvenstvo, ki bo čez dve leti v Rusiji.

Islandija – Avstrija (skupina F), danes ob 18. uri v Parizu

Kako pogumni bodo avstrijski nogometaši, potem ko so zdržali nalet Portugalcev in se vrnili v igro za osmino finala? Njihov kapetan Christian Fuchs pravi: »Prikazali smo zelo dobro igro. Resda si nismo ustvarili veliko priložnosti, saj smo bolj pazili na igro v obrambi. Nasprotnike želimo presenetiti predvsem iz prekinitev.«

Italija – Irska (skupina E), danes ob 21. uri v Lillu

Italijani na vsakem prvenstvu potrjujejo, da jim uspeh prinaša njihova tradicionalno trdna in zanesljiva postavitev v obrambi. Azzuri ne zabijejo veliko golov, na drugi strani igrišča pa jih le redko dobijo. Današnja tekma proti Irski bo za Italijane le ogrevanje pred osmino finala, toda selektor Antonio Conte, ki na tem prvenstvu še zadnjič vodi italijansko selekcijo, ostaja nabrušen: »Na igrišče bom poslal igralce, ki bodo lačni zmage. Ne zanima me položaj na lestvici, Italija mora vsakič igrati na zmago.« Zdi se, da je Irska v skupini E v najslabšem položaju za napredovanje v osmino finala.

Švedska – Belgija (skupina E), danes ob 21. uri v Nici

Bodo Švedi drevi vendarle sprožili prvi strel v okvir nasprotnikovih vrat? Skandinavci so se že na pripravljalni tekmi proti Sloveniji predstavili v slabi luči, a takrat so igrali brez golgeterja Zlatana Ibrahimovića. Ko se je švedski napadalec balkanskih korenin vrnil na zelenico, ni bilo nič bolje. Medtem ko še vedno ni znano, kje bo Ibrahimović nadaljeval klubsko kariero, je včeraj uradno potrdil, da bo po prvenstvu v Franciji sklenil reprezentančno pot. Morda bo danes odigral celo zadnjo tekmo v švedskem dresu, saj je Belgija glede na videno na prvenstvu v Franciji v vlogi favorita. Kako pomemben je Ibrahimović za švedsko vrsto, povedo že osnovne številke – pri 34 letih je dosegel že 64 golov, z Ronaldom pa bije bitko, kdo bo postal prvi nogometaš, ki bo zadel na štirih evropskih prvenstvih zaporedoma.