Hčerka je prejela manjše stanovanje. So tričlanska družina s sedemmesečnim sinčkom. Ker se nekako, vsaj meni se zdi, ne znajdejo, vas vljudno prosim, da nam pomagate najti racionalno rešitev za opremo doma (dnevna soba meri 3,5 x 4 metre, kuhinja 2,2 x 3,5 metra). Dnevna soba bo sočasno tudi spalnica za hčerko, partnerja in vnučka. Hvala za nasvet!

Jelka

Odgovor

Stanovanje vaše hčerke res ni veliko, a kljub temu, ga lahko opremi funkcionalno za dve odrasli osebi in otročka. Z malo kreativnosti in pozornosti pri izbiri opreme in barv v prostorih bo stanovanjce zelo prijeten domek male družinice.

Narisala sem vam idejno rešitev dnevnega prostora, ki služi tudi kot spalni prostor. Predlagam, da ob obstoječi zidec umestite otroško posteljico, starša pa lahko svoje ležišče izvlečeta iz dvoseda. Verjamem, da vsakodnevno pospravljanje ležišča ni prijetno, vendar s tem pridobite več funkcionalnega prostora za gibanje otročka.

V odprtino za zidcem lahko umestite veliko večnamensko omaro. Za vrati pa predlagam nizke predalnike, kjer naj bo umeščena izvlečna previjalna miza. Vsi elementi v sobi naj bodo svetlih barv. Predlagam, naj bo pohištvo bele barve, dvosed pa je lahko travnato zelen – za vnos svežine v prostor. Tudi otroška posteljnina je lahko travnato zelene barve.

Kuhinja je dovolj velika za umestitev vseh potrebnih kuhinjskih elementov in hkrati dovolj velika, da lahko pod delovni pult umestite tudi pralni stroj. Le jedilna miza bo nekoliko manjša 80 x 80 cm. Seveda vam tudi v tem prostoru predlagam kuhinjske elemente in mizo v beli barvi. Svetujem pa še, naj bodo stoli različnih barv: zelen, rumen in rdeč … Tlaki naj bodo v vseh prostorih, razen v kopalnici, enaki, saj bo stanovanje tako videti večje.

Veliko veselja pri opremljanju doma za mlado družinico!

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh