Oba tabora pred britanskim referendumom imata še dva dni časa, da dobro petino neodločenih volilcev prepričata, da imata prav. Včeraj je za odmeven prestop poskrbela nekdanja predsednica konservativne stranke, baronica Warsi. Prestop iz brexitskega tabora v tabor zagovornikov članstva je bil toliko bolj odmeven, ker je prestopila, kot je dejala, zaradi sovraštva, ki ga širijo zagovorniki odhoda, posebno do tujcev.

Zlorabili fotografijo iz Slovenije

Njeno odločitev je sprožil plakat evrofobne stranke UKIP z napisom Točka zloma, za katerega so uporabili fotografijo beguncev, ki je nastala oktobra lani v Sloveniji, pri meji s Hrvaško, ko je okoli 47.000 beguncev prišlo v Slovenijo, ker je Madžarska zaprla meje. Z izvirne fotografije so izbrisali opazen obraz belca – verjetno slovenskega policista. Vodja stranke Nigel Farage, ki je ponosno poziral pred tem plakatom, ki ga kritiki primerjajo z nacistično propagando pred drugo svetovno vojno, se za ta plakat, ki poziva k osvoboditvi od EU in obnovi nadzora na britanskih mejah, ni hotel opravičiti. Pravi, da zrcali resnico.

Premier David Cameron je v obnovljeni kampanji strastno – s Churchillovi besedami – pozval rojake, naj bodo borci za spreminjanje EU, ne pa dezerterji in naj glasujejo za nadaljevanje članstva. Cameron se je odzval tudi na trditev brexitskega tabora, ki vztrajno straši Britance z valom beguncev in priseljencev iz EU, češ da je le vprašanje časa, ko bo Britanijo, če ne bo zapustila EU, preplavilo 1,5 milijona Turkov iz nove članice EU.

Ocenil je, da je to eden najbolj zavajajočih delov referendumske razprave in da ne pozna nikogar, ki misli, da bo Turčija v EU prej kot čez trideset let. Za nadaljevanje članstva so se javno izrekli vodilni možje britanske avtomobilske industrije ter predsednik uprave nogometne premier lige in lastnik poslovnega imperija Virgin Richard Branson, ki pravi, da bi odhod uničevalno vplival na britansko dolgoročno blaginjo. Milijarder Branson, ki zaposluje 50.000 Otočanov, bo do referenduma potoval po Britaniji, da bi rojake prepričal, naj glasujejo za članstvo.

Murdoch vedno med zmagovalci

Med časopisi, ki so se izrekli za članstvo, sta levičarski dnevnik Guardian in tednik Observer, za izstop pa desničarska Daily Telegraph in Daily Mail. Medijski tajkun Rupert Murdoch očitno želi biti v vsakem primeru v zmagovitem taboru. Potem ko je njegov tabloid in najbolj bran otoški časopis Sun bralce pozval, naj glasujejo za brexit, se je njegov resni dnevnik Times izrekel za nadaljevanje članstva. Referendumska mrzlica ne prizanese ničemur, celo pecivu in rožam ne. V priljubljeni londonski pekarni Dunn's kljub proevropskemu lastniku prodajajo »in« in »out« pecivo. V promet gredo dokaj izenačeno. Medtem v cvetličarni Arenaflowers, ki prodaja »brexitske šopke« in šopke »močnejši v aranžmaju«, pravijo, da prodajo štirikrat več brexitskih šopkov.

Z anketami se ujema prodaja peciva, saj najnovejše kažejo, da sta dva tabora, po okrepitvi tabora zagovornikov članstva (in z njim funta) v zadnjih dneh, spet povsem izenačena, pri 44 odstotkih. Ob dvanajstih odstotkih neodločenih. Pred tednom dni je bil v prednosti brexitski tabor s tremi do šestimi odstotki. Mnogi poznavalci ocenjujejo, da je smrt poslanke Jo Cox usmerila pozornost Otočanov na umazane strani kampanje, katere del je tudi plakat UKIP, ki ga kritizirajo celo v brexitskem taboru, in da bo to morda škodovalo zagovornikom odhoda.