Specialno beograjsko sodišče je srbskega tajkuna Miroslava Miškovića danes obsodilo na pet let zaporne kazni. Tudi v Sloveniji dobro znanemu Srbu, lastniku družbe Delta Holding, je sodišče naložilo še plačilo približno 65.000 evrov kazni.

Slovenska javnost je prvič slišala za Miškovića že pred približno desetletjem, ko se je takratni predsednik Mercatorjeve uprave Zoran Janković, danes župan Ljubljane, s srbskim poslovnežem dogovarjal o lastniškem povezovanju Mercatorja s trgovsko divizijo Delte. To je pred časom, za približno 930 milijonov evrov, prevzela belgijska trgovska veriga Delhaize.

Pozneje, leta 2010, se je omenjalo, da naj bi Mišković stal v ozadju enega od finančnih skladov, ki se je zanimal za nakup 36,4-odstotnega deleža Mercatorja. Prodajale so ga banke. Pri nas pa je Mišković najbolj poznan po velikopoteznih načrtih Delte Holdinga za trgovski center poleg ljubljanskega športnega parka Stožice, vreden skoraj 250 milijonov evrov. Spomnimo, da je ljubljanska občina v zameno za zgraditev športnega centra Skupini Delta Holding omogočila gradnjo nakupovalnega središča. Kupčija je spodletela, pogodbena partnerja – Grep, graditelj stadiona, in Skupina Delta Holding – pa sta drug drugega tožila. Medtem ko je Grep od Srbov terjal 20 milijonov evrov kazni, sodišče pa je leta 2014 odločilo v korist Delte, slednja še vedno toži Grep za povrnitev petmilijonskega vložka v stoženski projekt.

Šele v tretje Miškoviću uspelo v Sloveniji

Miškoviću je v Sloveniji uspelo šele v tretje. Z njim povezana družba v središču Ljubljane gradi hotel. Zemljišče zanj mu je lani prodal trgovec z bananami Izet Rastoder, ki ga je pred tem odkupil od propadle družbe S1. Naključno ali ne, Rastoder je pred kratkim s precejšnjim diskontom kupil še terjatve do Grepa od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Nobeno presenečenje ne bo, če se bo čez čas izkazalo, da naj bi v ozadju nakupa stal Mišković, ocenjujejo nekateri sogovorniki.

Mišković je bil po poročanju časnika Politika na zaporno kazen obsojen zaradi pomoči sinu Marku pri utaji davka v višini približno treh milijonov evrov. Zaradi utaje davka pa je bil Marko Mišković februarja letos obsojen na tri leta in pol zapora. Podobno kot očetu mu je sodišče izreklo še osem milijonov dinarjev kazni, hkrati pa mora družba v njegovi lasti Merainvest plačati približno 2,6 milijona evrov davka.

Iz Delte Holdinga so danes sporočili, da je bil Mišković na prvostopenjskem sodišču obsojen brez enega dokaza in da se bo njegova obramba pritožila. »Posebni senat sodišča je zavrnil, da bi zaslišal vse priče in da bi izvedel vse dokaze, ki jih je predlagala obramba, noben dokaz in priča pa niso potrdili očitkov tožilstva,« so pojasnili. Po njihovih napovedih bo Mišković branil svoje pravice. Med drugim se bo zavzemal za vrnitev potnega lista in 12 milijonov evrov varščine ter odmrznitev 40-milijonskega premoženja.