LeBron James je mož beseda. Ko se je pred dvema letoma vrnil v rodni Ohio in znova oblekel dres Clevelanda, je obljubil, da bo mestu in franšizi prinesel naslov prvaka lige NBA. Lani je bil blizu, letos je obljubo izpolnil. Cleveland je proti Golden Statu spisal zgodovino, saj se je prvič zgodilo, da je kakšna ekipa v finalu nadoknadila zaostanek v zmagah z 1:3. Pri uspehih številka dva in tri je dosegel po 41 točk, tokrat pa je dosegel trojni dvojček (27 točk in po 11 skokov in podaj) ter tako poskrbel, da Cleveland po 52 letih znova slavi naslov prvaka v kateri od profesionalnih lig, franšiza Cavaliers pa prvega v zgodovini.

James: Cleveland, ta naslov je zate

Po hudih pritiskih ni čudno, da je po zadnjem zvoku sirene 31-letni LeBron James padel na tla in začel jokati kot otrok. Dobro je vedel, da ga naslov prvaka s Clevelandom zdaj uvršča v krog največjih, ki so kadar koli igrali v NBA, hkrati pa je z njegovih ramen padel gromozanski kamen. Obdan s svojimi tremi otroki, cigaro med ustnicama ter mrežico kot ogrlico je razlagal, da ko maj čaka trenutek, ko bo stopil z letala in uzrl množico navijačev Clevelanda, kasneje pa podrobno razkril, kaj mu pomeni tretji naslov prvaka NBA, ki ga je osvojil potem, ko je nastopil v zadnjih šestih zaporednih finalih (štirikrat z Miamijem, dvakrat s Clevelandom). »Ne vem, zakaj mi je tisti zgoraj namenil tako težko pot. A jasno je, da te nikoli ne postavi v situacije, ki jih ne bi mogel prenesti. Kljub vsemu sem ohranil pozitiven odnos. Namesto da bi se spraševal, zakaj ravno jaz, sem si dejal, da to pač zahteva od mene. Cleveland, ta naslov je zate,« je dejal James.

Irving: James je kot Beethoven

Poleg Jamesa, ki je na sedmih finalnih tekmah v povprečju dosegal po 29,7 točke, 11,3 skoka in 8,9 asistence, je pomembno vlogo odigral organizator igre Kyrie Irving, ki je tokrat k zmagi prispeval 26 točk, od tega pomembno trojko pri izenačenju na 89:89 le 53 sekund pred koncem. Irvinga je James na preteklih tekmah pogosto hvalil, tokrat mu je soigralec besede hvale vrnil in ga primerjal z legendarnim skladateljem Ludwigom van Beethovnom. »Imeti ob sebi takšnega vodjo in igralca je neprecenljivo. Tako kot je Beethoven komponiral svoja dela, James komponira potek tekem,« je opisal Irving.

Svoj podpis pod uspeh Clevelanda je dodal tudi trener Tyronn Lue, ki je 22. januarja nasledil Davida Blatta. Lue naj bi službo dobil predvsem zaradi dobrega odnosa s prvim zvezdnikom moštva, zato ni čudno, da je po zmagi govoril predvsem o Jamesu. »Njegov talent in zmožnost nadzorovanja poteka dogajanja na parketu sta očitna. A najbolj od vsega si vse skupaj zasluži zaradi velikega in dobrega srca. Dobrim ljudem se dogajajo dobre stvari,« je prepričan Lue.

Curry: Najtežja stvar v karieri

Ko se je po zadnjem zvoku sirene v Oracle Areni začelo rajanje košarkarjev Clevelanda, so domači sklonjenih glav hitro zapustili parket. Njihova zgodovinska sezona, v kateri so v rednem delu zabeležili 73 zmag in le devet porazov, se je končala neslavno. Tega se dobro zaveda tudi prvi zvezdnik Steph Curry, ki je dosegel le 17 točk in bil največji dolžnik v finalu. »Bolečina je velika. Česa drugega ne občutim. To je najtežja stvar, ki sem jo do zdaj doživel v karieri. A na koncu dneva si moramo ta občutek dobro zapomniti, saj nas bo podžgal, ko bomo naslednjič v podobni situaciji. In bodite prepričani, da bomo,« napoveduje Curry.

Je bil pa pri Golden Statu vseeno košarkar, ki je bil po porazu bržčas malenkost manj razočaran od ostalih ­ Brazilec Anderson Varejao je namreč prvi del sezone odigral v dresu novih prvakov iz Clevelanda, njegovih prvih 31 tekem pa je po predpisih lige NBA dovolj, da tudi njemu pripada šampionski prstan, ki so ga na koncu sicer osvojili njegovi nekdanji soigralci.