Štirje slovenski čolni so nastopili v finalnih vožnjah tretje tekme svetovnega pokala kajakašev in kanuistov na divjih vodah v slalomu v Pauju v Franciji, a so ostali brez uvrstitve na zmagovalne stopničke. Na zadnji tekmi svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami v Riu de Janieru je bil najboljši Slovenec 25-letni kanuist Anže Berčič na četrtem mestu, ki pa se sploh ni uvrstil v olimpijsko ekipo. Berčič je na vseh treh tekmah svetovnega pokala pokazal zelo konstantne vožnje (dvakrat četrti in enkrat osmi), zato je zadovoljen s prvim delom sezone.

»Glede na to, da je bila finalna vožnja premalo napadalna, je četrto mesto super uvrstitev. Finalna vožnja je bila veliko slabša od polfinalnega nastopa, a na srečo vsaj ni bilo dotikov,« je menil Anže Berčič. Olimpijec Benjamin Savšek se v letošnji sezoni na vseh štirih velikih tekmah sploh še ni uvrstil v finale, potem ko je bil dvakrat najhitrejši v kvalifikacijah. »Problem je v tem, da sem v polfinalnih vožnjah preveč napadalen. Potrebujem nekaj časa, da premislim, kaj delam narobe. Upam, da se bom sestavil do olimpijskih iger,« je bil zaskrbljen Benjamin Savšek po izpadu v polfinalu (30. mesto), kjer sta obtičala tudi Jure Lenarčič (17.) in Blaž Cof (22.).

Edini, ki je bil na letošnjih treh tekmah svetovnega pokala na zmagovalnih stopničkah, je bil Peter Kauzer s tretjim mestom na drugi tekmi v Seu d'Urgellu. Na drugi strani Pirenejev, v Pauju, je bil osmi, potem ko je imel v polfinalu drugi dosežek. »Razen s finalno vožnjo v Pauju, v kateri sem se na progi mučil in mi je šlo že vse na živce, sem zadovoljen s prvim delom sezone. Izhodišče za mesec in pol treninga do olimpijskih iger je dobro,« je menil Peter Kauzer. Njegov someščan iz Hrastnika Janoš Peterlin, ki večino leta trenira prav v Pauju, je bil 15.

Kanuistični dvojec Luka Božič in Sašo Taljat je bil šesti, potem ko sta imela kar tri dotike vrat. V tolažbo jima je ostalo, da sta še vedno hitra. V odsotnosti olimpijke Urše Kragelj, ki se je vrnila domov zaradi poškodbe, je bila Eva Terčelj osma. Naslednja tekma bo že na olimpijskih igrah, ki se bodo začele 5. avgusta. Svetovni pokal se bo nadaljeval v začetku septembra v Pragi in končal 11. septembra v Tacnu.

Po zaslugi Nejca Žnidarčiča je včeraj Slovenija prišla do zmage v spustu, kar je njegova druga zmaga na letošnjih štirih tekmah za svetovni pokal. Primorec je v sobotnih kvalifikacijah sprinta nastopil v izposojenem čolnu italijanskega tekmovalca, za včerajšnji finale pa mu je čoln odstopil reprezentančni kolega Tim Kolar, ki je za eno mesto izpadel iz finala. »Pred tekmo nisem imel velikih pričakovanj. Zadnji dnevi so bili precej kaotični, vsak dan sem tekmoval z drugim čolnom. Vožnja v zgornjem delu ni bila čista, tako da sem vmes že malo podvomil, ampak sem stisnil, saj sem vedel, da bodo vsi delali napake. Spodnji del mi je res uspel zelo dobro, kar je bilo dovolj za prvo mesto,« je povedal Nejc Žnidarčič. jo