Ob Gradaščici odslej »raste« prav posebno drevo, ki v nočnem času razsvetljuje bližnjo okolico. Kovinska skulptura, ki so jo v trnovskem parku konec minulega tedna postavili v sklopu zaključka festivala Svetlobna gverila, je namreč opremljena z več premičnimi delci, ki se gibljejo v vetru, in z umetno osvetljavo, s svojo obliko pa spominja na drevo z mogočnim deblom in razvejano drevesno krošnjo. Svetlobna instalacija Drevesni delec je prva stalna postavitev v parku, kjer bo, kot napovedujejo organizatorji, stala več let, ob prihodnjih izvedbah festivala pa ji bodo dodali nove svetlobne skulpture. Snovalci festivala bodo tako v Trnovem postopoma oblikovali pravi svetlobni park.

Drevesni delec je najnovejši projekt, pod katerega se je podpisal uveljavljeni kipar Boštjan Drinovec; kot so zapisali svetlobni gverilci, posnema drevesno obliko, preoblikovano v monumentalno tehnološko skulpturo, ki kot taka predstavlja celostno umetnino, svojevrstno simulacijo rastlinskega sveta. Svetlobna instalacija je lahko hkrati tudi projekcijsko platno, saj je zasnovana kot kulisa za gibljive video podobe. V drevesni krošnji instalacije si bodo mimoidoči še do 3. julija lahko ogledali animacije glasbenika in multimedijskega ustvarjalca Gregorja Mesca.

Nastajajoči svetlobni park je le ena od številnih umetniških intervencij, ki je rezultat letošnje desete izvedbe dober mesec dni trajajoče Svetlobne gverile. Mednarodni festival je prav letos, ko se Ljubljana ponaša z nazivom zelene prestolnice, potekal v znamenju zelene barve, saj je bila rdeča nit festivalskega dogajanja prav narava, ki že od nekdaj navdihuje umetnike. »Zaradi tega smo se letos poleg ustaljenih lokacij podali še v nekatere mestne parke in v Botanični vrt,« je enega od povodov za začetek oblikovanja svetlobnega parka ob Gradaščici izpostavila ekipa Svetlobne gverile.