Dijaki in mentorji na Srednji poklicni in strokovni šoli Krško so se že večkrat lotili zanimivih mednarodnih projektov. Lani so za projekt na področju informacijske tehnologije in obdelave kovin s CNC-tehnologijo prejeli tudi državno priznanje zlato jabolko kakovosti 2015. Tokrat so svoje znanje preizkusili na mednarodnem tekmovanju solarnih avtomobilov v Sisku na Hrvaškem, ki je potekalo prejšnji konec tedna. V dirki na čas so bili v svoji kategoriji najhitrejši, za dizajn pa so si prislužili tretje mesto.

Med sedemnajstimi ekipami so bili edina slovenska, večina je bilo hrvaških in ena iz Francije. Kot pojasnjuje ravnatelj šole Jože Pavlovič, je pot od ideje do končnega izdelka trajala približno eno leto in je v celoti delo njihovih dijakov. Na 4. mednarodno dirko solarnih avtomobilov v Sisak jih je povabila tamkajšnja tehnična šola, s katero pri različnih projektih sodelujejo že več let. »Očitno smo imeli najboljši solarni avtomobil in dosegli smo najboljši čas. To je za nas veliko priznanje, še posebno za naše mentorje in dijake, ki so dokazali, da lahko s timskim delom na področju strojne elektrotehnike izdelajo odličen izdelek.« Kot je poudaril Pavlovič, pa cilj tekmovanja ni zmaga, temveč znanje, ki ga dijaki pridobijo z izdelavo solarnega avtomobila.

Na šoli že snujejo nove podvige. Kot partnerska šola se se letos priključili triletnemu projektu Drone team, v okviru katerega bodo skupaj s partnerji iz Španije, Poljske in Hrvaške z raziskavami in meritvami najprej izbrali ustrezne komponente, nato pa izdelali brezpilotne letalnike (drone). ds