»No, ali sem vam povedal? Nisem se zmotil v napovedi. Taaramäe je bil za nas premočan,« je Jure Golčer umirjeno spomnil, kako dobro je napovedal razplet včerajšnje maratonske kraljevske etape. Kralj Savinjskih Alp in verjetno že tudi 23. izvedbe dirke Po Sloveniji je 29-letni Estonec v dresu ruske Katjuše, Golčer in Jani Brajkovič (Slovenija) pa sta kot peti in šesti z enominutnim zaostankom znova pokazala svoje kvalitete.

Taaramäe je uveljavljen specialist za razgibane enotedenske dirke. Na italijanskem Giru je Estonijo prvič vpisal na seznam etapnih zmag. »Imel sem nekaj tehničnih težav med etapo, a nisem delal panike. Ekipa mi je pomagala in zares dobro se mi je izšlo,« je bil zadovoljen Rein Taaramäe, ki je na 126. etapi dirke Po Sloveniji svojo deželo vpisal kot dvajseto na seznam etapnih zmagovalcev. Kar 36 sekund prednosti pred Avstralcem Jackom Haigom bo za izvrstnega kronometrista dovolj, da tudi v današnji vožnji na čas med Celjem in Celjsko kočo (17 km) ohrani rumeno majico in jo pripelje v Novo mesto.

Slovenca še nista za v pokoj

Golčer, najboljši kolesar v zgodovini dirke, in Brajkovič, drugi najboljši slovenski kolesar vseh časov, sta na Golte dokazala, da še nista za v pokoj. »Do zadnjega ravninskega odseka sredi vzpona, ki kot celotna etapa v vseh pogledih zasluži ime kraljevska, sem se še upiral in pokrival izmenične napade obeh kolesarjev Katjuše. Preostanek do vrha je bil predvsem boj za preživetje,« je šesturni boj opisal 38-letni Jure Golčer. »Celotna etapa je zaradi množice tako kvalitetnih ekip povsem v skladu poteka največjih dirk. Ni nikogar spredaj nepričakovano. Vedno se sicer najde kateri pomočnik iz velikih ekip, ki izkoristi priložnost, kot jo je Haig. Na Kolumbijca Bernala sem opozoril. Kronometer po mojem na vrhu ne bo prinesel sprememb. Tudi meni pa se odpira priložnost za zmagovalne stopničke,« je opozoril Golčer. Brajkovič je z enakomernim ritmom pokazal, da je operativni poseg na srcu očitno prebudil ranjenega leva. Zagotovo je tudi on v krogu tistih, ki bodo danes kandidirali za zmagovalni oder.

Svoj trenutek na domači dirki je z oblačenjem majice najboljšega na gorskih ciljih dočakal tudi Jan Tratnik, ki vozi za avstrijsko ekipo Amplatz BMC s slovenskim športnim direktorjem Lukom Želetom. Že kmalu po startu v Novi Gorici je bil med najbolj napadalnimi. Uspel mu je pobeg skupaj s trojico (tudi znova Jon Božič). Nekdanji svetovni prvak U23 je hitro videl priložnost za pozornost. »Nisem imel v načrtu take akcije. Na Črnem vrhu nad Cerknim so me pričakali moji domači, zato je bilo še veliko več emocij in želje, da se pokažem,« je zgovorni Idrijec Jan Tratnik pripovedoval v družbi Primoža Rogliča, ki je bil poseben gost lepo obiskane trase.

Obračun Kump : Modolo

»Žal sem na Črnivcu naredil napako, se malo preveč zamudil z jemanjem pijače in Italijan Filosi in Belgijec Van Hacke sta se odpeljala. Trideset metrov zaostanka nisem mogel nadoknaditi. Dobro, da razplet na Golteh na majico ni vplival. Majica najboljšega hribolazca mi veliko pomeni. Čeprav bi lahko taktično hranil moči, grem na polno. Taktike za zadnjo etapo Rogaška Slatina še nimam. Lepo bi bilo majico obdržati,« se je razgovoril edini slovenski nosilec prestižne majice dirke, ki ima točko prednosti pred belgijskim prvakom Van Hackom (Vlaanderen). Drugouvrščeni Avstralec Jack Haig, ki je v Žusterni pomagal do zmage Belgijcu Keukeleirju, ima rdečo. Jutri v Novem mestu je pričakovati še ogorčen sprinterski obračun med ekipama Lampre z Dolenjsko puščico Markom Kumpom in Sacho Modolom. Prvi zvezdnik Mark Cavendish je sredi vzpona na Golte stopil s kolesa. Kar 217 kilometrov in več kot tri kilometre plezanja je bilo prehud zalogaj.

Izidi 2. etape (Nova Gorica–Golte, 217,2 km): 1. Taaramäe (Est, Katjuša) 5,46:40, 2. Haig (Avstral, Orica GreenEdge) + 0:36, 3. Bernal (Kol, Androni Giacotolli) + 0:50, 4. Kočetkov (Rus, Katjuša) + 0:58, 5. Golčer (Slo, Adria Mobil) + 1:01, 6. Brajkovič (Slo, reprezentanca Slovenije+ 1:03, 17. Pibernik (Slo, Lampre) + 2:07, 19. Rogina (Hrv) + 2:26, 36. Novak (Slo, oba Adria Mobil) + 8:56, skupno: 1. Taaramäe 10, 14:16, 2. Haig + 0:36, 3. Bernal + 0:50, 4. Kočetkov + 0:58, 5. Golčer + 1:0110. Brajkovič + 1:30, 16. Pibernik + 2:07, 18. Rogina + 2:26.