»Mislim, da le nekaj kolesarjev tukaj dobro ve, kako zahteven in zahrbten je zaključek etape ob obali. Če kdo pride z nekaj prednosti na vrh zadnjega vzpona, lahko zmaga. Vem, da je ekipa Dimension Data pred mesecem poslala trenerja s kolesom na ogled trase. Velike ekipe ničesar ne prepuščajo naključju,« je Radoslav Rogina, startna številka ena 23. izvedbe dirke Po Sloveniji, izkušeno pripomnil pred startom v Ljubljani.

Imel je še kako prav. Junak dneva je bil belgijski specialist za severne klasike Jens Keukeleire (Orica GreenEdge), moštveni kolega poškodovanega Luke Mezgeca. V sprinterskem zaključku v Žusterni je premagal Diega Ulissija (Lampre), ki se je z napadi v kratkih vzponih z dvema etapnima zmagama proslavil na italijanskem Giru. V ospredju so torej pričakovano največja imena svetovnega kolesarstva. »Zaključek je bil težji, kot smo vsi pričakovali. Ko je napadel Diego Ulissi, je bil tudi zame znak, da moram zraven. V zaključku sem imel ob pomoči Jacka Haiga več moči,« je bil največje zmage letos vesel navihano sproščeni Valonec, kot ga je opisal Mezgec. Zaslug z nasveti o trasi si Kamničan ni lastil. Ekipa je zaradi njegove poškodbe prišla le s petimi kolesarji, kar je tudi minimum za začetek dirke. Rumeno majico bodo branili samo simbolično, saj se bo ekipa še razredčila.

Vlogo prvega favorita bo prevzel Diego Ulissi. Pred etapo so v slovenski zasedbi vlogo vodilnega namenili Marku Kumpu, ki se je zavedal odgovornosti. Ko so ob obali ugotovili, da bo zaključek prezahteven za Dolenjsko puščico in za večino sprinterskih zvezdnikov vključno z Markom Cavendishem, Elio Vivianijem, tudi Gregom Boletom, so spremenili taktiko. V tem je moč elitnih ekip. V zmagoviti skupini trideseterice sta bila med slovenskimi kolesarji le Luka Pibernik (23.) in Jure Golčer (21.) Aktualni državni prvak je najprej, tako kot vestni pilot zadnjih kilometrov Matej Mohorič, izpolnil naloge iz klubske taktike. »Zaključek je bil zelo zahteven. Bolj kot smo pričakovali. Čutil sem še utrujenost s Kriterija Dauphine. Predvsem je pomembno to, da je ekipa odlično odvozila. Manjkalo je čisto malo. Upamo, da uspe na Golte. Ulissi je očitno ohranil odlično formo z Gira. Mislim, da imamo vroče železo v ognju,« je bil zadovoljen mladi Luka Pibernik, ki bo danes karavano peljal tudi čez domače Suhadole.

»Dober občutek imam,« je bil zadovoljen Jure Golčer. 38-letni Mariborčan je med zgolj deseterico izrazitih hribolazcev, ki so ohranili izhodišče zaostanka nič, kot ga ima tudi njegov veteranski tovariš iz Adrie Mobil Radoslav Rogina. Nosita številko ena in dve. »Ena je zame nesrečna številka, pa sem jo prevzel,« se je pošalil Radoslav Rogina. Po mnenju večine bo odločila že današnja etapa, ne ura resnice v soboto do Celjske koče. Današnji izziv z 217 kilometri velja za eno daljših na slovenskih dirkah. Klanci v Brdih, na smučarski center Cerkno, na Črnivec nad Kamnikom in še na Golte, štajerski Alpe d'Huez, nanesejo skupaj čez 3500 metrov višinske razlike. »Kot sem napovedal, sta zame favorita Ulissi in Rein Taaramae,« je izkušeni Golčer poleg Italijana, ki Golte izjemno dobro pozna po zmagi v letu 2011, vpisal Estonca v dresu Katjuše s prvo estonsko zmago na Giru.

Med tistimi, ki mu velja posebna pozornost, je Jani Brajkovič v dresu reprezentance. »Prestal sem poseg na srcu. Je take narave, da bi že naslednji dan lahko dirkal. 'Slovenia' je po nasvetu zdravnikov test, ali je bil poseg uspešen. Drugače ga bomo ponovili,« je pojasnil pred startom srčno resetirani Belokranjec. V cilj je pripeljal v prvi zasledovalni skupini (50.) z zaostankom tridesetih sekund.

Med tistimi, ki so jo v bežanju pred nevihtami slabo odnesli, je mladi odlični hribolazec Adrie Mobil Domen Novak, ki je letos že na treh dirkah odnesel belo majico najboljšega mladega kolesarja. Padel je na spustu s Šmarja in zaostal šest minut. Med mladimi iz kvote 28 Slovencev sta kot ubežnika izstopala Tilen Finkšt (Radenska) in Jon Božič (Adria Mobil), obalno selekcijo pa je najbolje preživel Žiga Ručigaj (Radenska).