Spolno prenosljive okužbe so velik javnozdravstveni problem, še zlasti med mladimi. Vsako leto se v svetu na novo okuži vsaj 125 milijonov mladih, število okuženih pa se povečuje. V novem tisočletju so se te okužbe globalno razmahnile v pandemični obliki, ob tem pa so povzročitelji, na primer gonoreje, razvili odpornost proti skoraj vsem uporabljanim antibiotikom.

Kaj se dogaja?

Raziskave kažejo, da je v novem tisočletju prišlo do silovitega razmaha tveganega spolnega vedenja. Razvoj informacijskih in komunikacijskih tehnologij je prinesel tudi to, da vse več mladih išče pot do kratkotrajnih, največkrat le enkratnih intimnih zvez prek različnih mobilnih in spletnih aplikacij. Te so enostavno dostopne povsod, tudi pri nas. Vendar se njihovi uporabniki večinoma ne zavedajo tveganj, ki so jim izpostavljeni, predvsem možnosti spolno prenosljivih okužb in hudih posledic za zdravje in celo smrti, ki jih te lahko prinesejo, opozarja prof. dr. Mojca Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Raziskave kažejo, da imajo uporabniki tovrstnih storitev vsaj dvakrat pogosteje spolno prenosljive okužbe. Veliko teh okužb lahko poteka brez bolezenskih znakov in se jih okuženi sploh ne zaveda. Okužbe, povzročene z virusi, kot so genitalni herpes, kronični hepatitis B in aids, so neozdravljive. Okužba s klamidijo, gonoreja in sifilis lahko povzročajo dolgotrajne zdravstvene posledice. Neprepoznana spolno prenosljiva okužba lahko povzroči zaplete, kot so neplodnost, spontani splav, rak, prizadetost različnih notranjih organov ter osrednjega živčevja. Prizadene lahko tudi novorojenca oziroma se prenese na spolnega partnerja ali partnerico. Vse našteto kaže na prenizko ozaveščenost in slabo poznavanje tveganja za spolno prenosljive okužbe, ugotavlja zdravnica.

Informacije in ozaveščanje

Zato so na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja zastavili interdisciplinarni projekt razvoja spletne aplikacije o spolno prenosljivih okužbah (ASPO). Pod mentorstvom strokovnjakov ga je izvedlo deset študentov Medicinske fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko ter Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

To je prva interaktivna spletna aplikacija v Sloveniji na temo informiranja in zgodnjega prepoznavanja spolno prenosljivih bolezni. »Aplikacija pa ne ponuja le informacij, temveč tudi ozaveščanje o varni spolnosti in svetovanje ter konkretne napotke v primeru resničnega tveganja,« pojasnjuje dr. Matičičeva.

Namenjena je predvsem mladim, saj so jim spletne vsebine blizu, hkrati pa predstavljajo najranljivejšo skupino za te okužbe. Z aplikacijo želijo tudi širši javnosti omogočiti strokovni, z modernimi tehnologijami podprt vir informacij in možnost, da natančneje opredelijo svoje zdravstvene težave in pravočasno obiščejo zdravnika, so še sporočili iz UKC Ljubljana. lo