Tako prebivalci kot obiskovalci mesta, še posebej pa gostinci, ki imajo v starem mestnem jedru postavljene vrtove, so bili v sredo zjutraj nemalo presenečeni nad podobo, ki jih je pričakala. Stoli in dežniki so bili razmetani vsepovsod, nekaj opreme je bilo tudi polomljene, naravnost zgroženi pa so bili, ko so videli, da so se nočni obiskovalci mesta znesli tudi nad spomenikom sredi Glavnega trga in ga porisali in popisali z žaljivimi grafiti. Šele ko so verniki prišli od prve jutranje maše, se je med Celjani razvedelo, da so se vandali znesli tudi nad stolno cerkvijo sv. Danijela in porisali tudi njene zidove.

»Marsikdaj obiskovalci lokalov sedijo na vrtovih pozno v noč in so malo glasnejši, ampak me to sploh ne moti, ker že tako bolj slabo slišim. Zato tudi nisem pozorna nanje. Ne morem pa verjeti, da je nekdo lahko povzročil toliko škode,« je z glavo zmajevala starejša Celjanka, ki smo jo srečali v mestu in si je ravno ogledovala porisan spomenik. Nad početjem vandalov, ki jih je bilo zagotovo več in ne le eden, so zgroženi tudi na Mestni občini Celje.

»To, kar se je zgodilo, ostro obsojamo. Gre za nespoštovanje tuje lastnine, predvsem pa naše kulturne dediščine. To je primitivno dejanje, ki si ga v današnjem času ne smemo privoščiti. Medsebojno spoštovanje in razumevanje ter spoštljivost do umetnosti in vseh sakralnih objektov ni le stvar posameznikov, temveč nekaj, kar presega verske, politične, ideološke ali kakšne druge spore in se mora dotakniti vsakega izmed nas, ki si delimo ta prostor in čas,« je dejala Barbara Bošnjak, vodja županovega kabineta. Dodala je še, da bodo na občini poskrbeli, da bodo grafite odstranili v najkrajšem možnem času.

»Vse, ki bi imeli kakršnekoli informacije o storilcih, prosimo za pomoč,« so na občini pozvali vse občane.

Celjski policisti zbirajo obvestila

Kako komentira omenjeno početje, smo želeli izvedeti tudi iz ust celjskega opata Marjana Jezernika, a je v cerkvi sv. Danijela telefon zvonil v prazno. Je pa omenjeno početje ostro obsodila tudi Slovenska škofovska konferenca. Kot je dejal njihov tiskovni predstavnik Tadej Strehovec, zavračajo vse oblike sovražnega govora in dejanj, ki so usmerjena proti delovanju verskih skupnosti. In še: »Onečaščenje stolnice sv. Danijela v Celju je le še en primer v dolgi vrsti žaljivih grafitov, ki se vedno znova pojavljajo na slovenskih cerkvah.«

O tem, kaj se je ponoči dogajalo, že preiskujejo tudi celjski policisti. »V sredo zjutraj smo bili obveščeni, da je neznani storilec ponoči pred gostinskim lokalom na Stanetovi ulici, zažgal večji senčnik. Prav tako pa, da je na Slomškovem trgu neznani storilec na fasado cerkve, vhodna vrata in vgrajene nagrobne spomenike napisal več neprimernih vsebin,« je povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin. Po grobih ocenah je škode za 3000 evrov. »Policisti so si včeraj ogledali prizorišče, obvestila o sumu storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari pa še zbirajo,« je še dejala Trbulinova.