Oblikovalec protez in mask Barrie Gower, ki je bil za svoje delo v nanizanki nagrajen tudi z nagrado emmy, v posnetku predstavi, kako zapleten je postopek preporoda igralca v belega hodca. »Za nekoga, ki se s tem ukvarja, je sodelovanje pri tej seriji uresničitev sanj,« pravi Gower. Navdih je umetnik dobil pri drugi nanizanki, Živi mrtveci, a je za Igro prestolov oblikoval drugačen pristop za ustvarjanje fantazijskega sveta zombijev.

Led, kristali in marmor

Prvi korak pri ustvarjanju takšne umetnine je z ličili skriti prvotne poteze obraza, nato pa se nanj nanaša tekstura različnih materialov. Beli hodci so videti zgubani in postarani, Gowerja pa so ob nanašanju maske navdihovali led, kristali in marmor.

Velika čast preporoda v belega hodca je doletela Scotta Iana, glasbenika in ustanovitelja trash metal skupine Anthrax, ki v svoji oddaji Bloodworks predstavlja zakulisje najbolj navdušujočih in zapletenih mask in umetnikov moderne filmografije in televizije. Pred kratkim je posnel še epizodo, v kateri Gower prikazuje nastajanje maske za velikana Wun Wuna, pa tudi razlago snemanja prizorov smrti kralja Joffreyja Baratheona in enega najbolj nasilnih in krvavih prizorov v seriji doslej – smrti princa iz Dorna Oberyna Martella.

Kdo sploh so beli hodci? To je vojska mrtvih, ki jo vodi Nočni kralj. Imajo modrikasto kožo in bele lase, ubije pa se jih lahko zgolj z zmajskim steklom ali valyrijskim jeklom. Po drugi strani so neživci mrtvi, ki jih Nočni kralj obuja v svojo vojsko, ubije pa se jih lahko s sežigom. Po legendi je bil Nočni kralj, zdaj veliki vodja ledenih in srhljivih zombijev, 13. gospod poveljnik Nočne straže (samo za predstavo – Jon Snow je 998.), ki se je zapletel z neko skrivnostno žensko onkraj Zidu in se vanjo zaljubil. Kot vemo, je ljubezen velikokrat pogubna, in tako je bilo tudi v tem primeru – gospoda poveljnika je stala dušo, a s tem tudi poskrbela za nastanek ledene vojske, ki bralcem in gledalcem vzbuja srh pa tudi vznemirjenje.