Včeraj bi morala Boris Pesjak in Ciril Dragonja, nekdanja člana uprave Factor banke, ki je v postopku likvidacije in pripojena Družbi za upravljanje terjatev bank, podati svoj zagovor, a se to ni zgodilo. Kot sta sodišču predstavila Pesjakova pooblaščenca iz odvetniške družbe Stojana Zdolška, so podatki komitentov po zakonu o pravdnem postopku tajni. Tjaša Čarman iz odvetniške družbe Nine Zidar Klemenčič, ki zastopa Factor banko, je predlogu nasprotovala. Pri svojem ugovoru se je sklicevala na ustavo, ki zagotavlja javnost sojenj in je izključitev javnosti mogoča zgolj v izjemnih primerih. Sodišče je po premisleku sprejelo sklep, da mora tožnik v 15 dneh dostaviti pisno soglasje komitentov, da se lahko njihovi podatki objavijo. Sojenje je preložilo na oktober.

Sporen naj bi bil sklep uprave, ki sta ga podpisala toženca, s čimer sta družbi BSD Nepremičnine odobrila kredit v višini okoli milijona evrov za obratna sredstva, ki ni bil odplačan. Družba naj bi v letih pred odobritvijo kredita poslovala s povprečno okoli 7000 evrov letnega prihodka, s čimer po mnenju banke ni imela nobenega denarnega toka, iz katerega bi se lahko izvedlo poplačilo kredita. Poleg tega kredit po mnenju banke ni bil primerno zavarovan.

Kredit zavarovan le z bianko menico

»Družba BSD Nepremičnine je imela leta 2004 10.600 evrov prihodkov, leta 2005 15.135, leta 2006 pa 6890. Glede na to zatrjujemo, da družba ni poslovala v takšnem obsegu, ki bi lahko ustvaril upravičeno pričakovanje, da bo iz tega sposobna odplačevati milijon evrov kredita, ki je bil glede na finančno stanje družbe neustrezno zavarovan, in sicer le z bianko menico,« je poudarila pooblaščenka banke Nina Zidar Klemenčič. Po naših informacijah Factor banka nima niti podatkov, za kakšna obratna sredstva naj bi se kredit porabil. Eden od tožencev naj bi tako trdil, da so v BSD milijon evrov porabili za reorganizacijo, o čemer Zidar-Klemenčičeva dvomi, glede na to, da naj bi družba poslovala v tako majhnem obsegu. Drugi toženec pa naj bi vztrajal, da naj bi bil kredit poplačan, a to iz kreditne dokumentacije ne izhaja.