Občinski svetniki občine Gorenja vas - Poljane bodo danes obravnavali poslovanje bližnjega smučišča Stari vrh, vendar bodo po pregledu vsebine revizijskega poročila o preteklem delovanju družbe STC Stari vrh izvedeli bolj malo. Revizijsko poročilo je namreč po mnenju nadzornega sveta družbe, ki ga je obravnaval v torek, zelo pomanjkljivo. To so pred nekaj tedni ugotavljali tudi škofjeloški občinski svetniki, eden od njih je dejal, da so ugotovitve zavite v celofan. »Prav je, da se pokaže na nepravilnosti, če so se dogajale, in da se zanje ugotavlja odgovornost,« je pred današnjo sejo dejal Milan Čadež, župan občine Gorenja vas - Poljane, ki je ena od večinskih lastnic smučišča – skupaj z občino Škofja Loka imata 77-odstotni delež.

Preveč vitko končno poročilo

»V revizijskem poročilu ni znakov kaznivih dejanj nekdanjega vodstva, zaznali smo le nekaj nepravilnosti,« je občinskim svetnikom v Škofji Loki povzel mag. Aleksander Kupljenik, ki je pripravil revizijo poslovanja družbe STC Stari vrh za obdobje 2006–2014. Kot je navedel, so se nepravilnosti dogajale v zaposlovanju, sporno je bilo tudi poslovanje družbe z nekaterimi njenimi lastniki, nepravilnosti pa so se po ugotovitvah revizije nanašale tudi na prodajo vozovnic.

A končno revizijsko poročilo je od delovnih verzij tega dokumenta precej »shujšalo«, so opozorili tako nadzorniki kot škofjeloški svetniki. Po naših podatkih je poročilo do zadnje verzije »izgubilo« kar okoli 10 strani spornega poslovanja nekdanjega vodstva družbe. A Kupljenik vse očitke, da s tem želijo kar koli prikriti, zavrača. Pojasnjuje, da so delovne verzije revizijskega poročila vedno obsežnejše od končne. Sumničavim svetnikom pa je pojasnil, da so se o vsebini usklajevali z »bivšo odgovorno osebo«, s tem pa ne zanikajo nekaterih neustreznih praks.

Tatvina je sol na rane družbe v dolgovih

O domnevno spornih praksah nekdanjega direktorja družbe Pavleta Logarja, ki naj bi se hkrati kot samostojni podjetnik pojavljal kot eden večjih poslovnih partnerjev smučišča, smo v Dnevniku že poročali. STC Stari vrh naj bi v letih, ko je vodil podjetje, samostojnemu istoimenskemu podjetniku nakazal več kot 200.000 evrov – za honorar za opravljanje poslovodenja, za najemnine za hladilni sistem in teptalni stroj, za plačilo od samostojnega podjetnika izposojenih delavcev... Očitke je Logar ves čas v celoti zavračal in opozarjal, da gre za zlonamerno predstavljene zadeve, ki so vzete iz konteksta.

Kot je poudaril revizor Kupljenik, družba sicer že od leta 2008 kapitalsko »ni ustrezna«. Občina Škofja Loka bi se denimo v primeru, da bi šlo smučišče v stečaj, za posojilo v višini 185.000 evrov obrisala pod nosom. Prav zato bodo na občini razmislili o tem, da bi dolg smučišča do občine spremenili v lastninski delež. Sedanji direktor družbe Janez Pelipenko pa je opozoril, da ima družba z devetimi tisočaki evrov na računu prvič po osmih letih od nakupa šestsedežnice pozitiven rezultat. Zaveda pa se tudi, da bodo morali na Starem vrhu bolje poskrbeti za opremo. Po koncu sezone so namreč nepridipravi izkoristili njihovo nepazljivost in 11 snežnim topovom, ki so čakali na servis, izmaknili kable za priključitev na električno omrežje. Skupaj so bili vredni kar med 10.000 in 12.000 evri, tatvino pa preiskuje policija.