Čeprav je župan ljubljanske mestne občine Zoran Janković pred časom napovedal, da bodo na območju tovarne Rog gradbeni stroji zabrneli 14. junija ob približno 14. uri, s čimer bi začeli načrtovano preobrazbo nekdanje tovarne koles v novi Center Rog, so imeli včeraj več razlogov za zadovoljstvo uporabniki tovarne Rog, ki projektu, kot so ga začrtali na občini, nasprotujejo. Prav na dan, ko naj bi delavci gradbenega podjetja Dolinšek Transport na Trubarjevi ulici 72 začeli gradbena dela, so namreč rogovci sporočili, da je ljubljansko okrajno sodišče ugodilo njihovi zahtevi in sprejelo začasno odredbo, ki občini prepoveduje rušenje na območju Roga, dokler spor med njo in uporabniki tovarne ne bo dobil epiloga na sodišču.

Okrajno sodišče je s sprejetjem začasne odredbe ljubljanski mestni občini tako začasno prepovedalo, da njeni predstavniki ali varnostniki odstranijo upnike, torej uporabnike Roga iz nepremičnin na območju nekdanje tovarne Rog ter da na območje pripelje gradbeno mehanizacijo, kot so buldožerji, bagri in tovornjaki. Prav tako je sodišče za zdaj prepovedalo začetek rušenja tamkajšnjih stavb.

Odločitev tudi zato, da bi se izognili morebitnemu nasilju

»Rešitev je začasna, a sodišče je z začasno odredbo odgovorilo tudi na vprašanji, ali so rogovci deležni posestnega varstva in ali lahko občina samovoljno in brez dogovora ruši objekte,« je začasno odredbo komentiral odvetnik Zoran Korenčan, ki v postopku zastopa sedem rogovcev. Po njegovem mnenju je sodišče verjetno prepričal tudi podatek, da sta morala vsaj dva rogovca po nočnem incidentu prejšnji teden poiskati pomoč na urgenci. »Sodišče je na podlagi teh dogodkov štelo, da grozita nastanek škode in nasilje, in da je to treba preprečiti,« je poudaril Korenčan.

Rogovci so se na sodišče namreč obrnili po incidentu prejšnji ponedeljek, ko so gradbeni delavci sredi noči z manjšim bagrom in v spremstvu varnostnikov podjetja Valina prišli na območje nekdanje tovarne koles na Trubarjevi ulici in začeli pripravljati gradbišče. Presenečeni rogovci so začetek gradbenih del poskusili preprečiti, pri čemer so posredovali varnostniki. Razmere na območju tovarne so se zaostrile, na Trubarjevo ulico pa so prišli tudi policisti.

»Sodišče, ki je izdalo odredbo v naš prid, je pri tem izpostavilo sporna ravnanja Mestne občine Ljubljana in župana Zorana Jankovića, na katera že dober teden opozarjamo tudi sami: zavajanje uporabnic in uporabnikov Avtonomne tovarne Rog ter javnosti z napovedjo začetka rušitvenih del na območju tovarne za 14. junij, pretirana uporaba sile, za katero je odgovorna, in strah pred ponovitvijo nasilnega poizkusa deložacije, s čimer bi uporabnicam in uporabnikom nastala težko popravljiva škoda,« je v imenu uporabnikov Avtonomne tovarne Rog v odzivu na odločitev sodišča sporočila rogovka Aigul Hakimova.

Danes spet za isto mizo

Na sodišče pa se niso obrnili le uporabniki tovarne Rog, temveč tudi mestna občina. Že minuli teden so vložili predlog za začasno odredbo za zavarovanje lastnine. Na vprašanje, ali je sodišče o njihovi zahtevi že odločilo, na občini včeraj niso odgovorili, so pa potrdili, da se bodo na izdano začasno odredbo sodišča, ki jim začasno prepoveduje rušenje, pritožili, hkrati pa bodo vložili tudi lastninsko tožbo. Za ugovor na začasno odločbo imajo na občini sicer osem dni časa, prav toliko časa pa bodo po prejetju ugovora imeli na voljo tudi rogovci, da nanj odgovorijo. Z občine so včeraj še sporočili, da se je mestna občina že pred časom zavezala, »da do odločitve sodišča ustavi vse aktivnosti in do takrat z dialogom skuša najti najboljšo rešitev za prihodnost Centra Rog in za vključitev obstoječih programov nekaterih začasnih porabnikov Roga v prenovljeni center.«

Medtem ko bodo sodni mlini očitno še mleli, bo nova priložnost za pogovor med občino in rogovci že danes. Uporabniki prostorov v nekdanji tovarni koles bodo namreč danes popoldne sedli za mizo s podžupanom Janezom Koželjem in vodjem urada za mladino Urošem Grilcem. »Sestanek bo informativen,« je pojasnila Hakimova.