Golden State je pred dnevi v Clevelandu z zmago na četrti tekmi finala prišel do prednosti s 3:1 in treh zaključnih žog. Le še redki so takrat pripisovali Clevelandu še kaj možnosti, da bojevnikom prepreči drugi zaporedni naslov. Toda trohica upanja se je za prvake vzhoda pojavila, ko je vodstvo lige NBA pred peto tekmo za eno srečanje suspendiralo Draymonda Greena, pomembnega člana udarne peterke Golden Stata. Njegova odsotnost je bila zelo opazna, košarkarji Clevelanda pa so jo s pridom izkoristili in si priborili še zadnjo vrnitev v domači kraj.

Ob odsotnosti Greena je bil Cleveland enakovreden v skoku, gostujoči strelci pa so tudi lažje dihali v napadu. Po izenačenem prvem polčasu (61:61) se je v tretji četrtini tehtnica začela nagibati na stran Clevelanda, ko se je poškodoval domači center Andrew Bogut in je bil Golden State primoran igrati s še nižjo peterko. Gostje so izkoristili ponujeno in po treh četrtinah vodili z devetimi točkami prednosti (84:93), v zadnjem delu igre pa le še dokončali delo in tekmo varno in brez napete končnice pripeljali do konca ter svojim navijačem vrnili nekaj upanja na prvi naslov prvaka v zgodovini.

Strelsko sta bila tokrat izjemno razpoložena glavna zvezdnika Clevelanda LeBron James in Kyrie Irving, ki sta oba dosegla po 41 točk in iz igre metala več kot 50-odstotno. James je v statistiko vpisal še 16 skokov in 7 podaj, Irving pa je podelil 6 podaj. Ob odsotnosti Greena sta pri Golden Statu v napadu odgovornost prevzela »splash brothers« Klay Thompson (37 točk, a le 11 v drugem polčasu) in Steph Curry (25 točk, met iz igre 8/21), ki pa sta imela premalo pomoči soigralcev, da bi se lahko bojevniki že danes veselili drugega zaporednega naslova prvaka, saj je le še Andre Iguodala (15) presegel mejo desetih točk.

»Vedeli smo, da bomo igrali brez Greena, zato nima smisla, da v tem iščemo izgovore. Morali bi igrati bolje, a nismo. Poskušali smo precej različnih stvari, toda nič ni delovalo. To je bil eden tistih večerov, ko ne gre po tvojih željah. A priznajmo zasluge za to tudi Clevelandu, ki je odigral odlično tekmo in si je zmago zaslužil,« je po tekmah poraz športno priznal strateg domačih Steve Kerr.

»Imamo igralca, ki je zelo poseben. Tokrat je prikazal eno najboljših predstav, kar sem jih kdaj videl,« pa si LeBron James ni želel lastiti vseh zaslug za zmago in je pohvalil in izpostavil tudi Irvinga, ki je zadel kar 17 od 24 metov.

Šesta tekma finala bo v noči na petek (ob 3. uri zjutraj) v Clevelandu, morebitna sedma v Oaklandu pa v noči na ponedeljek.