Ena bolj zanimivih razprav se je dotikala t.i. interneta stvari (internet of things). Področje sicer ni novo, a se je v zadnjem času razmahnilo zaradi pocenitve na trgu senzorjev in drugih elementov. Hkrati vedno več razvijalcev opozarja, da so razvoj tega področja prevzeli prodajni oddelki podjetij, medtem ko inženirji samo izdelujejo želje oglaševalcev – »Delamo stvari, ki se prodajajo in ne stvari, ki so dobre za trg,« je stanje komentiral eden od evropskih proizvajalcev na področju interneta stvari.

Okrogla miza o internetu stvari v Bruslju je bila zelo čudna. Regulator, predstavnik podjetja Google in tehnološki novinar so razpravljali o razvoju in prihodnosti tega področja. Za predstavnika podjetja Google smo pričakovali, da bo predstavitev zastavil prodajno in optimistično. Govoril je o možnosti uporabe, o pestri pokrajini naprav, ki jih lahko dodamo v internet stvari in o reševanju težav potrošnikov. Predstavnik regulatorja je bil zaskrbljujoče podobnih misli.

Nihče od panelistov ni eksplicitno omenil varnosti in zasebnosti – »To se razume samo po sebi,« je bila mantra, ki me ni prepričala. Sploh, ker je trenutno stanje na tem področju porazno. Vdori v naprave se kar vrstijo, občutek varnosti na tem področju je res porazen, sedaj pa so se za področje začele zanimati še varnostne službe.

Tako je podpredsednik ameriške NSA, Richard Ledgett, na konferenci v ZDA pojasnil, da se interneta stvari veseli iz večih razlogov. »S stališča nekoga, ki vdira v omrežja, je internet stvari dobra stvar, saj odpira nove možnosti vdora,« je bil jasen .

Dodatne težave predstavlja navdušenje prodajnih oddelkov proizvajalcev na eni in pomanjkanje standardov na drugi strani. Internet stvari je trenutno nestandardiziran, skoraj vsako podjetje, ki naprave proizvaja, sili na trg z lastnim sistemom, ki je z drugimi nekompatibilen. To predstavlja zmedo na trgu in hkrati povečuje možnost zlorab, saj uporabnik ne ve, katere naprave so varne in katere ne.

Če to pokombiniramo z navdušenimi oglaševalci, ki na internet prikapljajo vse od vinske steklenice do plenic in tamponov, potem smo lahko res navdušeni. Nad možnostmi zlorab.