Tudi novi glavni trener reprezentance A, Italijan Stefano Saracco, je že opravil prve skupne priprave. Brez medijske pozornosti. Skoraj. Na zadnjem skupnem treningu v Planici smo bili zraven. Nenapovedano. »Iskal sem delo tudi v tujini. Nov izziv. V Italiji zaradi sistemske ureditve zaposlitve trenerjev ni bilo možnosti, da bi naprej delal v okviru reprezentance. Slovenija je sijajna priložnost s sanjsko ekipo deklet. Tudi tekači imajo potencial, a jih zaradi mladosti čakajo še leta dela,« je 43-letni Stefano Sarraco žarel nad priložnostjo, ki jo je dobil v Sloveniji.

Trenerja iz kraja Brusson v stranski dolini pokrajine Aosta, ki je in še vedno sodeluje tudi z najboljšim italijanskim sprinterjem Federicom Pellegrinom, svetovnim prvakom in dobitnikom malega kristalnega globusa, so našli prek slovenskih zvez v tujini. Predvsem Ivana Hudača, nekdanjega trenerja Petre Majdič, ki je na delu v Švici. Dobil je boljša priporočila kot drugi kandidat Pietro Piller Cottrer, nekdanji svetovni prvak, ki je po slovenski odločitvi dobil v varstvo italijansko reprezentanco do 25 let. Doslej Italijan še ni vodil slovenske reprezentance.

Tekačice in tekači so že na prvih pripravah, team building bi lahko rekli moderno, čutili spremembo glede dosedanje prakse sodelovanja trenerja med vadbo. Saracco ne bo statična figura. Med dolgim pohodom iz Kranjske Gore čez Vitranc ni odšel na kavico, kot je bila praksa nekaterih trenerjev, pač pa z varovanci po Bedančevih stezicah. Tako jim je na vrh razglednih travnatih ravnic pokazal nekaj novih vaj za moč in tehniko. »Seveda ne bom zraven pri hitrih treningih, pri počasnejših zmorem,« se je pošalil Sarraco.

Varovanci so bili navdušeni. Le Vesna Fabjan, bronasta olimpijska iz Sočija, se je držala bolj ob strani z malce kislim obrazom. Pred končnim izborom novega trenerja je v drugih medijih izrazila kar nekaj negodovanja, da izrazito njej naklonjeni Marko Gracer ne bo več v vlogi glavnega trenerja, in razkrila celo razmišljanja o predčasnem zaključku kariere. Toda to je bila le igra. Drama. Zaradi mladega vala nima toliko »politične« moči, da bi krojila politiko panoge.

Prvi vtis je, da se bo tudi Fabjanova zelo hitro ujela s pristopom novega trenerja. Kot so tudi druge tekačice vidno navdušene nad že dolgo pričakovano spremembo, vključno s Katjo Višnar, ki se po rojstvu Ludvika vrača v reprezentanco A k Alenki Čebašek, Lei Einfalt, Niki Razinger, Anamariji Lampič in mlajšim. Skupaj so bile preteklo zimo desete v pokalu narodov, tudi Saracco pa vidi potencial. Take reprezentance slovenski tek še ni imel. Niti Italija je nima. Priložnost bodo dobili tudi tekači z Mihom Šimencem in Janezom Lampičem. »Imam dober vtis. Hitro je bilo čutiti ogromno motivacije. Seveda pa je začetek pripravljalnega obdobja vedno bolj sproščen. Bolj napeto bo s približevanjem tekem tik pred zimo,« je previdno pripomnil Saracco.

Italijanskemu strategu bosta pomagala slovenska pomočnika Nejc Brodar, ki je že sedaj sodeloval z reprezentanco A, in Matija Rimahazi, ki bo očitno prvi Stefanov pomočnik. Oba sta nekdanja reprezentanta. Marku Gracerju, ki je bil doslej v vlogi glavnega trenerja in vodje reprezentance, predsednik panoge Simon Jan, ki mu je uspelo zapeljati zgodbo slovenskega teka v povsem drugo smučino, ponuja delo v drugačni vlogi. »Imam še eno ponudbo, a bom verjetno sprejel in podpisal,« je mimogrede v Planici pripomnil Marko Gracer.