Otožne oči, mahanje z repom, odprt gobec, iz katerega v pričakovanju visi jezik – težko se je upreti pogledu na psa, ko se ta usede zraven vaše mize, na katero ste postavili kosilo, ki ste ga hoteli v miru pojesti. A hranjenje psa z mize ni nezdravo samo zato, ker bi vas dobro vzgojen pes pri obedovanju moral pustiti pri miru, ampak tudi zato, ker je lahko hrana, ki jo uživamo ljudje, za psa nezdrava in celo škodljiva.

Dieta zaradi maščob

Psi niso izbirčni in bodo z vašega krožnika pripravljeni pojesti tako rekoč vse, vendar pa so si veterinarji edini, da večina obrokov, ki jih uživamo ljudje, pri njih ne bo izpolnila vseh potreb po hranljivih sestavinah. Nekaterih sestavin v hrani, ki se znajde na našem krožniku, pa je za psa bistveno preveč. Največkrat psom povzročajo težave prevelike količine soli in maščob, ki pri njih povzročajo že tako pogosto problematičen refluks, zatekanje želodčne kisline v požiralnik. Simptomi so pekoča bolečnina v prsih, vnetje požiralnika, bolečine v želodcu in celo bruhanje. Če bo pes začel bljuvati hrano ali stokal in tulil med požiranjem hrane ter začel izgubljati apetit in težo, ne bo dovolj samo, če mu boste preprečili dostop do vašega krožnika, ampak bo vaš hišni ljubljenček moral na dieto, ki bo morala vsebovati nizke količine maščob in beljakovin, obroki pa bi morali biti majhni in razporejeni prek vsega dneva.

Čokolada je lahko tudi strupena

Medtem ko je nekatera hrana za psa »samo« nezdrava, je lahko druga, na primer čokolada ali čebula, ki je popolnoma užitna in celo priporočljiva za ljudi, celo strupena. Psa s čokolado ne bi smeli hraniti nikoli, saj gre za eno najpogostejših zastrupitev, zaradi katerih naši štirinožni prijatelji končajo v veterinarski ambulanti. Čokolada, sploh temna čokolada, čokolada v prahu in kakav, vsebuje visoke ravni poživila theobromine, ki na pasji želodec deluje slabo. Povzroči lahko bruhanje, drisko, dehidracijo, hiperaktivnost, vročino in zvišanje krvnega tlaka ter hitrejše utripanje srca in tresavico. Prav tako psi ne bi smeli uživati grozdja, rozin in ribeza, saj lahko povzročijo zastrupitev, ki se bo kazala v bruhanju in driski, v hujših primerih pa, četudi nekaj dni pozneje oziroma če ne boste ukrepali ob prvih simptomih težav, celo v odpovedi ledvic.

Pes se seveda ne more zastrupiti le s hrano, ampak je v njegovi bližini pogosto tudi veliko drugih snovi, ki ga bodo, če jih zaužije, poslale k veterinarju. Med bolj škodljivimi so strup za podgane, ki lahko povzroči krvavitve, lahko tudi notranje, ki jih ne bomo niti opazili, in strup za polže, ki pogosto vsebuje metaldehid. Zastrupitev z metaldehidom je izjemno resna in se, če ni zdravljena, običajno konča s smrtjo. Pes bo na začetku deloval nemirno in bo težko normalno stal na nogah, stanje pa se nato lahko poslabša tako, da se začne tresti in neha dihati. Jasno je, da poleg različnih strupov za živali pes ne sme biti niti blizu človeških zdravil, med katerimi so ena najškodljivejših tista, ki delujejo protivnetno. Simptomi, ki kažejo na to, da je pes denimo pogoltnil tableto ibuprofena, so bruhanje, driska, krvavenje, vnetje želodca in odpoved ledvic, podobne učinke bo imelo za psa tudi zaužitje vitamina D, ki ga na primer najdemo v kremah in mazilih.