Po novem razkritju Dejana Orniga, ki je nase opozoril že z odmevnimi nepravilnostmi v sistemu Tetra, zdaj pa je obelodanil, da je vrsto let najprej na lastno pest, nato pa v navezi z znancem iz policije nezakonito vohunil za slovenskimi državljani, je policija obvestila specializirano državno tožilstvo. Natančneje oddelek, ki se ukvarja s pregonom policistov.

Da je bil tajni policijski sodelavec, je Ornig za Dnevnik potrdil že julija lani, potem ko nam je njegov prijatelj pojasnil, da je Ornig znancem dlje časa pripovedoval, da je celo zaposlen na policiji, jim kazal uniformo in z njimi tudi delil nekatere zanimive informacije. Toda tedaj Ornig še ni bil pripravljen spregovoriti o podrobnostih njegovega sodelovanja s policijo. »Šele v zadnji fazi, če bi se mi na policiji želeli resno maščevati, bom dal v medije vse podatke, povezane s svojim delom v policiji,« nam je tedaj dejal Ornig. To je storil pred dnevi za spletni portal podcrto.si, kmalu potem ko je tožilstvo zanj predlagalo pogojno kazen zaradi domnevnega vdora v sistem Tetra (obtožen je skupaj s prijateljem) in domnevne uporabe ponarejene kriminalistične značke. Kot je povedal za portal, se je za razkritje odločil po ogledu filma Citizenfour o Edwardu Snowdnu, znamenitem ameriškem žvižgaču.

Najprej le neprimerno komuniciranje

Ornig, ki je glede na trenutno razpoložljive podatke delno dobrodošel žvižgač, delno pa tudi nekakšen skesanec in sorazmeren del problema, je portalu podcrto.si zaupal elektronsko sporočilo, ki dokazuje, da je bil kot policijski informator v neposrednem stiku s policistom. Najprej se je povezal z znancem kriminalistom, ko je ta zapustil policijo, pa ga je znanec predstavil drugemu kriminalistu. Njuno sodelovanje naj bi bilo krajše in se je pred časom že končalo. Ornig je po lastnih besedah policiji posredoval podatke o več kot 300 osebah, do katerih je prišel na nezakonit način s spletnimi vdori.

Ko smo že julija lani na generalno policijsko upravo naslovili vprašanje, ali je Ornig kdaj sodeloval z njimi, so nam odgovorili, da ni bil na policiji nikoli zaposlen. O tem, ali je morda sodeloval kot tajni policijski sodelavec, pa niso želeli govoriti, saj bi za to – po lastnih besedah – potrebovali sodno odvezo molčečnosti.

V teh dneh so na policiji pojasnili, da je v omenjeni zadevi že potekal nadzor. Februarja je pravosodni minister Goran Klemenčič generalnega direktorja Marjana Fanka seznanil o govoricah, da je bil Ornig policijski informator ter da naj bi po navodilih kriminalista deloval tudi nezakonito. »Nadzor ni potrdil, da bi kriminalist dajal navodila o vdorih, pokazal pa je neprimernost komuniciranja kriminalista prek elektronske pošte,« so pojasnili na policiji.

Zdaj tudi sum kaznivega dejanja

Toda ko je portal podcrto.si poleg Ornigove izpovedi objavil tudi elektronsko sporočilo policista Ornigu, so na policiji podali naznanilo na specializirano državno tožilstvo. Dejali so, da vpogleda v elektronsko dopisovanje policista prej niso imeli, saj bi zanj potrebovali sodno odredbo.

Specializirano državno tožilstvo bo zdaj moralo preiskati dejanja vseh vpletenih in razmisliti o morebitnem pregonu. Preiskava najverjetneje čaka oba policista (prvi je že zapustil policijo), pa tudi Orniga, ki se je v teh dneh javno izpostavil. Postavlja se tudi vprašanje, ali je še kdo vedel za zatrjevano sporno Ornigovo delovanje oziroma ali bi kdo moral vedeti.

Danes smo na kratko govorili z nekdanjim policistom, ki je tedaj sodeloval z Ornigom. Podrobneje o zadevi v tem trenutku ne želi govoriti, pravi pa, da je zadeva prenapihnjena ter da je prepričan, da je sam delal v skladu z zakonodajo.

Na policiji medtem pojasnjujejo, da so se že februarja lotili nekaterih sistemskih sprememb: »Po zaznavi določenih sistemskih pomanjkljivosti smo pristopili tudi k spreminjanju internih pravil, ki urejajo izvajanje in koordiniranje nalog na tem področju. Ta postopek je v zaključni fazi, poleg tega pa so bile ugotovitve strokovnega nadzora vključene tudi v posamezna usposabljanja,« so danes sporočili z generalne policijske uprave.