Španija – Češka (skupina D), danes ob 15. uri v Toulousu

Španija, velika zmagovalka zadnjih dveh evropskih prvenstev, ima v Franciji najvrednejše moštvo. Spletna stran Transfermarkt je špansko reprezentanco ocenila na 592 milijonov evrov, za petami ji sledi Nemčija z 12 milijoni evrov manj. Ni dvoma, da Španija še vedno sodi v ožji krog favoritov, a na reprezentančni ravni ni več tako dominantna kot pred leti. »Ali sem nervozen? Saj sem vedno. Igrati moramo s čustvi, sicer ne bomo uspešni,« pravi selektor Vicente del Bosque, ki velja za režiserja zlate španske ere. Pred uverturo s Češko (na dosedanjih štirih medsebojnih tekmah tri zmage Španije in remi) se ubada z vratarjem Davidom de Geo, ki ga povezujejo z domnevnim spolnim škandalom. De Gea naj bi soigralcema Iscu in Ikerju Muniainu organiziral spolni odnos z neznanima ženskama, španski vratar pa je vse obtožbe odločno zanikal. Španija med drugim še ni pozabila na zadnji polom na mundialu 2014, ko je izpadla že v predtekmovanju. »To nas je še bolj povezalo,« zatrjuje Andres Iniesta.

Irska – Švedska (skupina E), danes ob 18. uri v Parizu

Irska tretjič nastopa na evropskem prvenstvu, a še nikdar ni zaigrala v izločilnih bojih. V kvalifikacijah in na prvenstvih se je šestkrat pomerila proti Švedski in še ni zabeležila zmage. Švedi največ stavijo na svojega prvega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića, ki še ni pojasnil, kje bo igral v prihodnji sezoni. Kot trdijo angleški viri, mu je selektor Erik Hamren naročil, naj počaka z uradno objavo vse do konca švedskih nastopov v Franciji, je pa bolj ali manj že znano, da bo pod vodstvom Joseja Mourinha igral za Manchester United.

Belgija – Italija (skupina E), danes ob 21. uri v Lyonu

Belgija je tihi favorit, saj tako nadarjene generacije še ni imela, pravijo številni nogometni analitiki. Belgijce na uvodu v prvenstvo čaka zahteven preizkus proti Italiji, ki ima prednost v izkušnjah. Belgija je na prvenstvu stare celine namreč nazadnje nastopila leta 2000, ko je gostila tekmovanje v paru z Nizozemsko, medtem ko Italije v družbi najboljših evropskih dežel nazadnje ni bilo leta 1992.