Potem ko so na tretji tekmi finala košarkarske lige NBA igralci Golden State Warriors prejeli močno zaušnico Cleveland Cavaliers v obliki visokega poraza s 30 točkami razlike, se je na četrti zgodilo pričakovano. Najkoristnejši igralec (MVP) Steph Curry je bil na prvih treh tekmah le bleda senca košarkarja, ki je v letošnji sezoni poskrbel, da so praktično vsi, od navijačev in medijev pa do stroke, ob njegovih vragolijah pogostokrat ostajali brez besed. Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo znova našel pravo formo. Slednje se je zgodilo na četrti tekmi, ki so jo v Areni Quickem Loans v Clevelandu dobili gostje s 108:97. Curry je za zmago Golden Stata prispeval kar 38 točk, od tega sedem trojk, in je zdaj s soigralci le še uspeh oddaljen od drugega zaporednega naslova prvaka. Peta tekma bo na sporedu v torek ob 3. uri zjutraj po slovenskem času v Oaklandu.

Prve tri povprečne tekme Stepha Curryja v letošnjem finalu so v tistih, ki niso ljubitelji njegove igre, nemudoma izzvale potrebo po tem, da so javno začeli dvomiti o njegovi pravi kakovosti. Zadeva je šla celo tako daleč, da je vmes posegel trener Golden Stata Steve Kerr in pred četrto tekmo svojemu najboljšemu posamezniku razložil, kako nepomembno je takšno govorjenje. Povedal mu je zgodbo o Tragic Johnsonu in kako je slaba igra v finalu leta 1984 navidezno za večno uničila ugled velikana LA Lakersov Magica Johnsona. A odlična kariera slednjega se je nadaljevala, saj je kasneje dvema dodal še tri šampionske prstane in v glavah ljudi izbrisal slab vtis, ki ga je pustil na tistih tekmah leta 1984. Nauk Kerrove zgodbe? Če daš vse od sebe in na koncu v finalu vseeno izgubiš, to še ne pomeni, da je konec sveta.

Curry je sporočilo sprejel in nato trenerju poklonil najboljšo predstavo v letošnji končnici. »Govorimo o Stephu Curryju. Ni brez razloga najkoristnejši igralec (MVP) v NBA. Nima višine in telesne konstitucije, da bi v igri dominiral s fizične plati. To mora storiti s svojimi veščinami, kar pa ni lahko, saj se mora zanašati na met. Pri tem pa vemo, kako je. Enkrat imaš dan, drugič ne. Pomembno je, da Curry močno zaupa vase in svoj met, zato ob slabem dnevu, ki jih ni veliko, ne skloni glave. Še naprej meče in tokrat se mu je odprlo,« je dejal Steve Kerr.

Košarkarji Golden Stata se zavedajo, kako velika priložnost je pred njimi. Če prednost s 3:1 v zmagah ni dovolj, v njihovo prid govori tudi zgodovina. Zgodovina finalov v ligi NBA namreč ne pomni, da bi komu uspel preobrat po tako velikem zaostanku.