Dvorec Visoko nosi s seboj več zgodb. Bogata je zgodovinska z dediščino pisatelja Ivana Tavčarja, manj lepa je trajala desetletja s propadanjem dvorca. Zdaj pa občina Gorenja vas - Poljane dokazuje, da tudi male občine znajo in zmorejo uresničiti velike projekte. Ne samo po denarni vrednosti, tudi po vsebini je mogoče prepoznati prava prizadevanja.

Nedavno so v dvorcu ob sodelovanju s škofjeloškim muzejem in zavodom za varstvo kulturne dediščine dodali nov magnet za obiskovalce: stavbno zgodovino dvorca in zgodovino družin, ki so v njem bivale. Bolj znana je Tavčarjeva, saj je politik in pisatelj pustil svoj pečat v zgodovini, a zanimiva je tudi usoda družine Kalan, ki je Tavčarju služila kot osnova za njegov zgodovinski roman Visoška kronika. Tej so dodali še novo vsebino nekdanje kuhinje, ki je s staro krušno pečjo in vsem preostalim paša za oči.

Dvorec je bil prvič omenjen v 14. stoletju in je bil sprva lovski dvorec loške gospode, leta 1650 pa je prešel v kmečke roke rodbine Kalan. Ta je več kot dvesto let gospodarila na posestvu, včasih bolje, včasih slabše. Leta 1893 je dvorec kupil pisatelj Ivan Tavčar, ki se je vrnil v Poljansko dolino. Lepota te doline je pisatelju služila kot navdih, v tem obdobju so nastala njegova najboljša dela. Tavčar je pokopan v družinski grobnici na Visokem.

Ključen je bil pogovor v vaški gostilni

Župan Milan Čadež ob tem poudarja, da ni bilo lahko spremeniti ne miselnosti ne najti sredstev za to, da dvorec spet živi. Morda je bilo ključno tudi to, da je občina sama postala lastnica Visokega in da so se o tem dogovorili s prejšnjo solastnico, občino Škofja Loka. Kot pravi Čadež, pa je bil ključen pogovor v vaški gostilni, ko so lokalni politiki in podjetniki nekoč sklenili, da Visokemu vrnejo življenje.

»Od leta 2012 se je marsikaj spremenilo, ker smo stopili skupaj. In zato je Visoko zopet biser Poljanske doline, pri čemer smo po svojih močeh pomagali vsi. Sodelovanje z muzejem in drugimi ustanovami pa prinaša tudi ustrezno strokovno pripravljene vsebine. Občina je za vse skupaj namenila okoli četrt milijona evrov, kar ni majhen denar,« je dejal župan občine.

V preteklosti je dvorec več ali manj propadal, obstajalo pa je veliko scenarijev o njegovi vsebini. Na občini si v objektu želijo stalno gostinsko dejavnost, ki bi pritegnila še več gostov. Organizirane skupine zdaj obisk lahko najavijo prek škofjeloškega muzeja, odziv je dober. Ob lepem poletnem vremenu pa je odprt tudi gostinski lokal, ki pritegne tudi naključne obiskovalcev: »Prav na tem želimo v prihodnje narediti več, saj vsebina dvorca zdaj terja, da je odprt vse leto,« pravi župan Čadež. Zadovoljni pa so tudi prvi obiskovalci. »Nisva domačina, a me kot Gorenjca zanima, kaj se dogaja drugod. Vesel sem, da je dvorec ohranjen in ponuja nove vsebine,« je dejal Stane Eljon, ki je z ženo občudoval novo notranjost Visokega, ki počasi in zanesljivo daje slutnjo lepše prihodnosti nekoč propadajočega poslopja.