»Pa sem dočakal pet minut slave,« se je v BTC, na cilju kronometra Franja, tudi preizkušnje za naslove državnih prvakov, v svojem slogu pošalil Srečko Glivar. Bivši kolesarski prvak iz Novega mesta je v spremljevalnem avtomobilu spremljal in vodil najbolj vroče ime slovenske kolesarske scene Primoža Rogliča in seveda po koncu padel pod žaromete medijev. Prizor v cilju je spominjal na gnečo v cilju velikih dirk, kakršne je kolesar iz Strahovelj pri Kisovcu po izjemno odpeljanem Giru z etapno zmago in drugim mestom zdaj že vajen.

Rogla, kot so ga bučno pozdravili tudi navzoči ob začetku tekmovalnega dela kolesarskega praznika, je prvič vozil svojo (novo) paradno disciplino za državni naslov in prepričljivo dobil 44 kilometrov dolgo uro resnice med BTC in Domžalami. Dva kroga je prevozil v 50:51 minute ali 51,92 kilometra na uro. Visoka znamka. Lani je bil Jan Tratnik počasnejši kar za 1,5 kilometra na uro v povprečju. Včeraj je za sekundo manj kot dve minuti premagal edinega konkurenta iz velikih ekip Mateja Mohoriča (Lampre), ki je na Giru prav tako pokazal solidno formo. In za tri sekunde več še najhitrejšega mlajšega člana Davida Pera (Adria Mobil), ki ima za sabo zelo uspešno pomlad.

In kje je skrivnost supermotorja iz Zagorja? »Preizkušnja je bila zame poseben izziv. Prvič sem odpeljal tako dolžino in še samo ravnino povrh. Ni je bilo konca. Prvič sem dobil podatke o vožnji; srčni utrip, moč v vatih, da imam primerjavo za naprej (na Giru je izgubil merilec, op. p.). Zato sem dal vse od sebe, kot na vsaki dirki. Na Mateja Mohoriča se nisem oziral in gledal, kje se srečujeva. Sem bil osredotočen nase,« je študiozno, umirjeno, čeprav je bil pred startom videti zelo nervozen, opisoval nastop. Roglič bo malce nenadejano v tej disciplini tudi eden od adutov Slovenije na olimpijskih igrah v Riu, kamor lahko selektor Gorazd Štangelj pošlje štiri kolesarje tudi za cestno dirko. Rogla pa bo steber zasedbe v obeh disciplinah.

Kronometer je prav zaradi Rogliča nenadoma dobil prizvok prestižne kolesarske discipline in ne zgolj obrobne, nepotrebne, mimogrede. Zanimivo, da ni bilo zaradi odpovedi Janija Brajkoviča, ki je pred kratkim prestal operacijo na srcu v ZDA, na start nikogar z zmagovalnega odra minulih let. Roglič se je posvetil prvini tehnologije, znanosti. In trpljenja. Glede nastavitev pozicije na kolesu, zelo pomembne prvine, je šel še enkrat na meritve k Dejanu Vračiču. V preteklem tednu je naredil tudi nekaj treningov ob asistenci svojega lanskega klubskega kolega, zdaj upokojenega Klemena Štimulaka. »Poskušam narediti vse, da napredujem. Oprema? Nimam najboljše. V ekipi so mi rekli, da imam za državno prvenstvo dovolj dobro. Imeli so prav,« je pripomnil navihano.

Nemalo posrečen termin prvenstva glede mednarodnega koledarja (Dauphine, Švica) pa glede organizacijske sheme sede organizatorjem kolesarskega festivala Franja. To organizatorji izkoriščajo v ženski konkurenci. Preizkušnja je za članice s profesionalnim elitnim statusom veljala kot mednarodna dirka druge kategorije UCI, edina v Sloveniji. »Zavedala sem se, da sem v vlogi favoritinje. Da, to sem upravičila,« je pripomnila zmagovalka Belgijka Ann Sophie Van Duyck, ki je potrebovala 27:08 za krog. Lani je bila v Ljubljani druga. »Če bom šesta, bo v redu, če ne, je bolj slabo. Trpljenje je to. Dolga je pot iz Domžal do BTC,« je pripomnila šesta Poljakinja Eugenia Bujak, liderka slovenske ekipe BTC City Ljubljana, po zadnji razvrstitvi UCI na 12. mestu svetovne ekipne lestvice, ter pokazala izmerjeno povprečno hitrost 45,1 kilometra na uro ob povprečnem srčnem utripu 181 udarcev na minuto. Slovenke so imele posebno dirko. Za DP, prvakinja Urša Pintar pa bi z doseženim časom dosegla 14. mesto absolutno. »Razvrščene smo posebej, da nam UCI prizna točke za DP. In še pravico nastopa na mednarodni dirki imajo le tri članice ekipe, to so naše tri prvakinje Bujakova iz Poljske, Ritterjeva iz Avstrije in Valuhina iz Azerbajdžana,« je pojasnila Urša Pintar, sicer tudi desna roka Gorazda Penka pri organizaciji velike Franje. Penko je na kronometru v avtomobilu spremljal sina Izidorja, ki je dosegel četrti čas dneva. Dokaj presenetljivo.

Maraton Franja, kronometer, moški (44 km): 1. Roglič (Lotto Jumbo) 50:51,3, 2. Mohorič (Lampre Merida) 52:50,0, 3. Krošec (Radenska Ljubljana) 54:05,8, ženske (22 km): 1. Duyck (Bel, Belgian Cycling Team) 27:08,1, 2. Zabelinskaya (Rus, Be Pink) 27:16,4, 3. Claire (VB, Podium Ambition Pro Cycling) 27:21,8.