Po čem vse si bo slovenska odprava zapomnila letošnjo pot v Cancun, turistično mondeno mesto v Mehiki, ki leži nasproti Kube, ne vemo. Gotovo pa tako kot vsa slovenska javnost po vsaj enem dejstvu: da je bila Planica tretjič zapored neuspešna v boju za izvedbo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. Najboljši slovenski športnik Peter Prevc torej čez pet let, ko Slovenci pričakujemo, da nas bo še naprej razveseljeval z uspehi, pri 28 letih na največjem tekmovanju ne bo nastopil pred domačimi navijači.

V boju treh kandidatov je bil prepričljivo najboljši Oberstdorf. Bavarci so že v prvem krogu nadigrali Skandinavce in Slovence ter prejeli enajst glasov. Ker so zbrali več kot polovico razpoložljivih glasov, so se veselili hitre zmage. Trondheim je prejel štiri glasove, Planica zgolj dva.

Pogled v štiriletno zgodovino kandidature Planice razkriva, da je bil gorenjski športno-turistični biser najmanj uspešen prav te dni v Mehiki. Predlani je na kongresu Mednarodne smučarske organizacije v Barceloni napredoval v drugi krog (v prvem je izpadel Almaty). V njem je prejel tri glasove, medtem ko sta se v finale uvrstila Oberstdorf in kasnejši zmagovalec kandidature za SP 2019 Seefeld. Najuspešnejša je bila Planica pri prvem glasovanju v Južni Koreji, kjer se je uvrstila v veliki finale, v katerem je s 3:12 pogorela proti Lahtiju. Za osvežitev spomina: pred finalnim izborom za organizatorja SP v nordijskem smučanju leta 2017 je po besedah očividcev vplival čustveni izpad tedanjega predsednika Smučarske zveze Slovenije Tomaža Lovšeta.

Kandidature za izvedbo SP v nordijskem smučanju stanejo veliko denarja. Pred štirimi leti je po besedah Janeza Bukovnika, vodje kandidature Planice, celotni strošek znašal 300.000 evrov. Od tega je 40 odstotkov stala le vloga za kandidaturo, 120.000 evrov pa je ostalo na računu FIS v Švici. Predlani je Planica za kandidaturo plačala 90.000 evrov, letos pa 60.000. Obračajo se visoki zneski, ki jih Smučarska zveza Slovenije zagotavlja iz dobička planiških tekem svetovnega pokala.

Da je treba biti pri kandidaturi vztrajen, je v Mehiki dokazal Oberstdorf. Izvedbo SP leta 2021 si je priboril v petem poskusu, pred tem pa doživel nekaj bolečih porazov. Ali bo šla Planica po njegovi poti, bo pokazal čas. Nordijci bodo namreč kljub podpori SZS težko še naprej prepričevali številne lačne zimske športne panoge, da dobiček Planice ne bi šel v druge namene kot na račun FIS.

»Ne moremo biti zadovoljni. Izid glasovanja žal ni popolno presenečenje. Pri odločanju se upošteva marsikaj, razne prijateljske naveze, velikost države, proračune in očitno je bila tudi tokrat velikost pomembnejša od srca, strasti in vztrajanja pri organizaciji,« je razplet glasovanja s prizorišča komentiral predsednik SZS Enzo Smrekar. Ambasador Planice Franci Petek pa je vnovičen poraz v Cancunu pospremil z naslednjimi besedami: »Razočaran sem predvsem zato, ker vemo, da smo odličen kandidat, tako po organizacijski plati kot po infrastrukturi, kot tudi po entuziazmu in srcu.«