Bergdorf Priesteregg, LeogangAvstrija

Gorske koče v bolj ali manj zimskem letovišču Priesteregg niso nekakšne neugledne brunarice. Niti približno. Najprestižnejša koča, imenovana Willy Bogner Chalet, na 1100 metrov nadmorske višine, je draga kot žafran. Ima okoli 150 kvadratnih metrov prostora, za katere mora ena oseba odšteti več kot 600 evrov na dan. Torej 2500 evrov za družino – na dan. Regres ne bo zadostoval, to lahko rečemo. V okolici je seveda mogoče smučati, v neposredni bližini so Saalbach, Zel Am See in Kitzbühel, med največje užitke brunarice ali bolje palače pa pa štejejo lasten bazen, dolg 14 in širok 4 metre, z ogrevano vodo (34 stopinj), ki tako poleti kot pozimi omogoča brezskrbno ogledovanje tirolskih hribov in doline. In kaj še ponuja gorska koča, da se boste poleti ali morda pozimi lažje odločili za dopustovanje? Za vsak primer imajo še finsko savno, malo večjo masažno kad, knjižnico, multimedijski sistem z manjšim kinom, kamin, za poleti so na voljo kolesa in seveda smuči za pozimi.

Spa Lepa Vida, SečovljeSlovenija

Več od morja, pravijo švicarski novinarji, ki slane bazene v opuščenem delu Sečoveljskih solin štejejo ne samo za zelo lepe, ampak predvsem za zelo zdrave. V bližnjih Sečoveljskih solinah bojda nastajata edinstvena morska dejavnika, solinsko blato in slanica, matična voda – obogatena z minerali, bromom, jodom in magnezijem spodbuja in krepi telesne obrambne sposobnosti. Slanico uporabljajo tudi v lepotne namene, saj vrača mladosten videz. Pospešuje namreč krvni obtok in izločanje odpadnih snovi iz telesa. Cena kopanja? Za štiri ure 30 evrov.

Das Tegernsee, Tegernsee Nemčija

Bavarski hotel ob jezeru Das Tegernsee v kraju istega imena se lahko pohvali s prestižnimi sobami – najcenejša, za dve osebi, je 250 evrov, najdražji apartma pa stane kar 650 evrov na dan. Gre za sklop štirih zgradb, povezanih v velik enoten sistem. Imajo restavracijo z ustvarjalno kuhinjo, vinoteko in, kot je razbrati iz ocene: »zunanji bazen z omamnim pogledom na impresivno gorsko pokrajino«. Ob zunanjem bazenu imajo seveda tudi wellness z notranjimi bazeni, savnami, masažami (zeliščna je recimo 150 evrov)...

Barceló Asia Gardens, Alicante Španija

V španskem letovišču Alicante so si izmislili Azijo, pravzaprav so je zgradili. Zdaj imajo tropski vrt hotela Asia Gardens s sedmimi bazeni, ki imajo skupaj okoli 3500 kvadratnih metrov vodne površine. Da ne bi bilo dolgčas, je nekaj parkov z azijsko floro, pa tudi devet azijskih lokalov, od tega štiri restavracije, azijske masaže, pogled na morje… Najcenejše sobe so okoli 240 evrov na dan, dražje stanejo več kot 600 evrov. A kaj, ko so do začetka decembra praktično razprodani.

Hotel Quelle Nature Spa Resort, Gsieser Tal Italija

Hotel na Južnem Tirolskem ima vse, kar si lahko zamislite. Tudi lastno kapelico, posvečeno svetemu Krištofu. A tudi če niste obiskovalec cerkvenih obredov, imate kaj početi. Imajo šest bazenov, od notranjega s slano vodo do zunanjih masažnih bazenov. Še posebej ponujajo nekakšen ribnik – zunanji bazen, ki naj bi ponujal občutek, da se kopate v gorskem jezeru. Le nekoliko toplejši je, kakopak. Ponujajo seveda tudi vse wellness storitve. Cena sob? Konec junija po 330 evrov na dan.

Barceló Santiago, Puerto de Santiago, Tenerife Španija

Švicarski ocenjevalci pravijo: na vulkanskem otoku si lahko privoščite čudovit razgled na klife Los Gigantesa. In jasno, lahko si pogledate tudi gorat otoček La Gomera, in to neposredno iz bazena. Cene hotela so več kot dostopne, le redko kdaj dosežejo 100 evrov na sobo. Veriga Barceló pozna svoj posel, a kaj, ko ima hotel zgolj tri zvezdice in oceno na booking.com zgolj 7,5. Dobro, dobro, na srečo ob neprepričljivih predstavitvah vodnega programa ponujajo tudi organizacijo porok.

Barceló Raval, Barcelona Španija

Če bi radi letos poleti 1. avgusta spali v samem centru Barcelone, boste v hotelu Raval plačali za sobo znosnih 200 evrov. Se vam zdi preveč? Pa ni. Najboljša lokacija v mestu, le korak do vseh najpomembnejših turističnih točk, in seveda terasa, na njej pa velik bazen z razgledom na prestolnico prihodnje katalonske države. Švicarski ocenjevalci so vzneseno ugotovili, da jih je še bolj kot razgled impresioniral futuristično oblikovan hotel in, jasno, koktajlbar ob že omenjenem bazenu.

Monte Mulini, Rovinj Hrvaška

O rovinjskem hotelu, ki se po cenah lahko primerja s samim Dubrovnikom, smo na teh straneh že pisali. Sijajna kulinarika, v najprestižnejšem hotelu tega dela Jadrana. Imajo štiri zunanje bazene, nekateri so ogrevani, drugi ne, nekateri vas tudi zmasirajo, najbolj znan je neskončni bazen, ki je premamil tudi turistične novinarje, ki so ugotovili, da je v slikoviti Istri bazen, v katerem se neopazno zlijete z morjem. A zato je treba tudi plačati: 1. avgusta bo soba za dve osebi stala nekaj več kot 700 evrov.

Das Goldberg, Bad Hofgastein Avstrija

Bad Hofgastein na Salzburškem je pozimi klasično smučarsko središče, poleti pa se posvetijo bolj termalnim uslugam. V hotelu Das Godlberg se radi pohvalijo s svojim neskončnim zunanjim bazenom s pogledom na bližnje Visoke Ture, ki je primerno ogrevan, da je tudi v teh hladnih krajih kopanje prijazno. Cene letos poleti so natančno 300 evrov na sobo. Ni poceni, a za ta denar dobite tudi vse nujne wellness storitve. In ob koktajlih imajo zraven bazena še žar, kar je ocenjevalcem še posebej ugajalo.

Adler Mountain Lodge, Seiser Alm Italija

Toplice ali terme Adler so višek italijanske turistične ponudbe. Pa naj gre za hotel v Toskani ali za hotele na Južnem Tirolskem na severu. Najnovejša pridobitev so njihovi bazeni v Seiser Almu na Južnem Tirolskem. Pogled iz njihovega zunanjega bazena na okoliške vrhove je najlepši proti večeru, ob sončnem zahodu. Švicarji trdijo, da je zunanji bazen kot plavajoče jezero. So pa cene prelepih pogledov pri Adlerjevih več kot visoke. Apartmaji ali hiške vas stanejo okoli 1800 evrov za dve osebi, za tri nočitve.