Na pikniku na vrtu otroškega oddelka in ob prijetnem druženju najmlajših pacientov Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS Soča z njihovimi starši in spremljevalci ter zaposleninimi z otroškega oddelka, vrhunskimi športniki in kuharji so predstavniki Skupine SIJ sredi tega tedna najmlajšim pacientom poklonili dragoceno napravo za vajo hoje pri zgodnji rehabilitaciji po poškodbah in boleznih, ki vplivajo na zmožnost gibanja. Svojo 45.000 evrov vredno donacijo so dopolnili z izkašljevalnikom za otroke z najtežjimi okvarami, ki se sami ne gibljejo, pretežno ležijo ali podprto sedijo, dihajo plitko in se ne morejo izkašljati. Tudi te naprave doslej na otroškem oddelku niso imeli in so si jo morali izposojati.

»Prav nič ni težko utrjevati mišice. Ta naprava za vajo hoje ti zelo pomaga,« je ponosno in prepričljivo povedal Nik, ki je napravo preizkusil prvi, saj se je vaje hoje na podobni napravi naučil že na rehabilitaciji po operativnem posegu v Nemčiji. »Naprava je za njegovo velikost komaj še primerna, saj je namenjena od 100 in 140 centimetrov velikim otrokom,« je ob prikazu ocenila fizioterapevtka Irena Vrečar in z nasmeškom dodala: »Kar pomeni, da imamo na našem oddelku še več potreb. Potrebovali bi enako napravo tudi za večje otroke!« Kot je še povedala, se bodo rokovanja z napravo vsi terapevti otroškega oddelka naučili naslednji teden, ko jih bodo poučevali tudi strokovnjaki proizvajalca. »Kajti naprava ne omogoča le tega, kar je prikazal Nik, na njej bodo lahko mišice utrjevali tudi tisti, ki sami stoje in hoje ne zmorejo, lahko pa jo bomo prilagodili tudi za potrebe otrok, ki bodo na njej tudi delno sedeli ali delno ležali.«

Novi koraki za nove dni

»Današnji dan za boljši korak bo našim pacientom resnično omogočil pogoje za bolj kakovostne korake v nove dni,« je dejala predstojnica otroškega oddelka prim. Hermina Damjan. »Innowalk je ena najsodobnejših naprav in omogoča dodatne možnosti za terapije,« je pojasnila in nadaljevala, da bodo na njej nekateri otroci prvič občutili možnost gibanja, drugi pa izboljšali svoj vzorec hoje. Z njo bodo vadili hojo, krepili mišično moč, gibljivost in pridobivali splošno telesno zmogljivost. Omogočala jim bo krepitev funkcije spodnjih udov z vodenim recipročnim gibanjem nog in istočasno krepitvijo rok. Z njo se bodo z motoriziranim, vodenim in podprtim ponavljanjem korakanja v razbremenjenem pokončnem položaju otroci pripravljali na samostojno gibanje in spodbujali aktivne gibe v spodnjih ter zgornjih udih, je razlagala zdravnica in pojasnila, da tako vodeno gibanje izboljša prekrvitev v spodnjih udih, pomaga pri ohranjanju primerne strukture kosti, spodbuja pokončno držo in aktivira mišice trupa, izboljša pa tudi prebavo in druge funkcije.

Palačinke so mala malica

Sredin piknik na vrtu otroškega oddelka so izkoristili za druženje in izzive v skupni pripravi hrane ter gibanju. »Delam štrudelj,« se je postavila ves čas nasmejana Elina in pohvalila svetovnega prvaka v gimnastiki Aljaža Pegana, da je dober pomočnik. Nejc in Kris, ki sta z enako vnemo gnetla testo, ki je bilo po besedah kuharja Saša namenjeno za pito v skodelicah, sta ob tem izkušeno modrovala, da je kuhanje za oba prava mala malica. Oba sta se že preizkusila tudi v peki palačink. Palačinke gredo najbolje od rok tudi enajstletnemu Nejcu s cerebralno paralizo, ki se je pravkar vrnil z operacije v ZDA. Kmalu bo hodil kot vsi drugi, je napovedal in odločno zavrnil, da bi se moral tudi sam učiti hoje na novi napravi, saj vendar hoditi že zna. Tudi dolga in naporna vožnja z letalom mu ni povzročala težav, saj še malo ni primerljiva z naporom operacij, ki jih je že prestal, je še povedal in se znova posvetil pripravi čevapčičev.