Kot po navadi so bile tudi pred tretjo tekmo finala košarkarske lige NBA vse oči uprte v LeBrona Jamesa. Zvezdnik Cleveland Cavaliers je na to že dobro navajen, a tokrat je bil vložek ogromen. Golden State Warriors so v zmagah vodili z 2:0, nov uspeh pa bi pomenil, da bi imeli kar štiri zaključne žogice za osvojitev šampionskih prstanov. Nekaj, na kar James ni želel pristati. A kdor misli, da je Cleveland do izjemno pomembne prve zmage v letošnjem finalu popeljal sam, se globoko moti. Tega si James niti ne želi, saj gre za precej kolektivnega igralca, kar mu košarkarska stroka v svetu premalo priznava.

LeBrona Jamesa ni v skušnjavo, da bi želel o vsem odločati sam, zvabila niti novica o Kevinu Lovu, ki zaradi udarca v glavo na drugi tekmi ni dobil zdravniškega dovoljenja, da nastopi na prvi domači tekmi Clevelanda v finalu. Mimogrede, konjeniki so v Quicken Loans Areni v tokratni končnici na sedmih tekmah še neporaženi. James vedno poskuša v igro vključiti vse soigralce na parketu, včasih celo na lastno škodo. Tako je prvi met na tekmi vrgel J. R. Smith in zgrešil trojko. Kyrie Irving je dosegel prvi koš in nato v uvodni četrtini dodal še 14 točk. Nekje vmes je James zadel svoje prve štiri mete, Cleveland pa je povedel 33:13 in v tistem trenutku praktično že odločil zmagovalca tretje tekme finala, ki se je končala z izidom 120:90. »Nisem želel spremeniti svojega pristopa, zato tudi nisem prevzel vajeti tekme v svoje roke,« je na novinarski konferenci povedal LeBron James: »Slednje je naredil Kyrie, predvsem na začetku in koncu obračuna. Vmes pa sem tudi sam dodal nekaj svojih sestavin.« Izrečene besede so Irvingu, ki je sedel poleg Jamesa, na obraz zvabile nasmeh, saj takšnega komplimenta od verjetno najbolj vsestranskega in dominantnega igralca v svetu košarke ta hip ne prejme vsak dan. Pred koncem je James želel izpostaviti še eno stvar: »Vse, kar želim, je to skupino igralcev voditi do zmag.«

James je dobro vedel, o čem je govoril, ko je razpredal o kolektivnem pristopu. V mislih je imel sedem napadalnih skokov Tristana Thompsona, enega manj od vseh posameznikov pri Golden Statu skupaj, Irvinga, ki je s 30 točkami sam presegel dosežek najboljših posameznikov nasprotnega moštva Stepha Curryja (19 točk) in Klaya Thompsona (10), ter Smitha, ki je zadel pet od desetih metov za tri in hkrati v obrambi opravil pomemben posel na branilcih moštva iz Oaklanda. Vsemu temu je James dodal svojih 32 točk, enajst skokov in šest asistenc.

Jasno je, da bo Cleveland moral tudi na prihodnjih tekmah prikazati vsaj tako dobre igre, v kolikor želi imeti možnost za naslov prvaka. A hkrati je tudi jasno, da bo Golden State za drugo zaporedno slavje v ligi NBA potreboval pravi obraz Stepha Curryja. 11 točk na prvi, 18 na drugi in 19 na tretji je premalo za košarkarja, ki je v zadnjih dveh sezonah prejel naziv najbolj koristnega igralca (MVP). »Vseeno mi je, če ne dosežem pričakovanj javnosti. Moti pa me, ko ne dosežem svojih. Zavedam se, da moram igrati bolje,« je povedal Curry in pristavil, da če kaj, mora njegovo moštvo na četrti tekmi bolje začeti in nasprotniku ne dovoliti, da vprašanje o zmagovalcu odloči že po prvih 12 minutah.